FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Fredrik, Fritz

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Torsdag
18 juli 2019

Cathleen Åberg, Susanne Hrdlicka och vd:n Annica Björklund från Salab, Stockholms analytiska laboratorium, som utsågs till Årets företag på Värmdö Företagargala. Till höger: Inifrån fabriken i Gustavsberg.

Doldis blev Årets Värmdöföretag

Näringsliv 13:39 | 23 november 2018

Trots att Salab har över 40 anställda och levererar hygienprodukter till hela Europa, är laboratoriet i Gustavsberg fortfarande okänt för många. Kanske kan utnämningen till Årets Värmdöföretag ändra på det.

Det var i torsdags, på galan som avslutade Värmdö Företagarvecka, som Salab, Stockholms analytiska laboratorium AB, tog hem förstapriset i kategorin Årets Värmdöföretag. I motiveringen framhålls den ökande omsättningen och den goda arbetsmiljön, liksom strävan efter förbättring.

– Vi blev förvånade att vi vann, eftersom nästan ingen vet att vi finns här. Vi jobbar lite i det tysta, och därför är det väldigt kul att Företagarna Nacka Värmdö och kommunen uppmärksammar oss, säger Salabs vd Annica Björklund.

Vad gör då denna doldis till företag? Jo, i fabrikslokaler i Gustavsbergs hamn tar de fram och tillverkar hygienprodukter, som levereras till kunder som hudvårdsmärket Dermoshop, hårvårdsmärket Sachjuan och sminkkedjan Make up store.

1996 flyttade Salab till Gustavsberg, och i dag har företaget 42 fast anställda. Fler tjänster ska tillsättas efter jul.

– Vi har även många extraarbetare som vi tar in vid behov, när det är högsäsong för tillverkningen, säger Annica Björklund.

Vad är det ni gör rätt affärsmässigt?
– Dels har vi duktiga utvecklingskemister, dels återinvesterar vi våra vinster i bolaget, så vi har råd med förbättringar. Vi sitter aldrig still och är nöjda, utan vill hela tiden förbättra vår produktionsteknik. Vi har haft en mycket fin tillväxt i år och kommer nå ungefär 90 miljoner i omsättning, vilket är rekord för oss. Vi har konkurrenter i både Sverige och runt om i Europa, även i låglöneländer, men vi står för en väldigt god kvalitet, säger Annica Björklund och tillägger:

– Vi har också en fantastisk personal, och många av dem har jobbat hos oss länge. Snittiden är faktiskt 11,3 år.

Vad betyder den här utnämningen för er i förlängningen?
– Det sprids ju att vi finns. Vi kanske inte får så många nya kunder, men vi kan visa att vi är en attraktiv arbetsgivare och ett betydande företag för Värmdö.

Amanda Thunberg, ordförande i Företagarna Nacka Värmdö, som ihop med bland andra kommunen och Värmdö företagarförening har anordnat företagarveckan och -galan, är nöjd med arrangemangen.

– På galan var det så fullsatt att vi hade en väntelista. Vi har fått enormt mycket lovord, inte minst från enmansföretagare, som genom har fått träffas och känna samhörighet. Det är också positivt att Värmdö kommun i år har satsat så mycket på en företagarvecka för alla. Vi-känslan har varit jättestark, säger hon.

Här är alla vinnarna

Årets Värmdöföretag
Salab – Stockholms analytiska laboratorium
Motivering: Utvecklar och tillverkar/paketerar produkter bland annat inom hud, hår, vård och personhygien sedan 1996. Ett företag som ständigt strävar efter förbättring, med stort fokus på bra arbetsmiljö för sina anställda. Med god ekonomi och en omsättning som ökar varje år — och med det fler anställda — strävar de efter att uppnå en optimal produktionsprocess för kunderna. Allt inom ramen för hållbarhet.

Årets företagare i Värmdö
Carina Nordholm och Jennie Adamo – Konferensidé
Motivering: En sprakande duo som med sitt brinnande engagemang, företagsamhet och sina erfarenheter förverkligar sina kunders idéer på ett spännande och kreativt sätt. Denna duo är väldigt måna om att lyfta fram andra Värmdö-företag/anläggningar — som de sanna Värmdöambassadörer de är — och skapar därigenom arbetstillfällen utöver sin egen verksamhet.

Årets initiativtagare
Conrad Grut & Daniel Edlund
Motivering: För deras förståelse för de lokala företagens villkor och deras engagemang i att ge snabb och tydlig service för att tillgodose företagens behov inom bygg- och miljöområdet.

Årets besöksnäringsföretag
Deliverkstan
Motivering: Vårt älskade nytillskott sedan ett drygt år tillbaka är ett utflyktsmål i sig. Med delikatesser från hela Värmdö och ett noga utvalt sortiment av kolonialvaror, primörer och lite smått och gott är detta en given plats att besöka för såväl den långväga besökaren som för Värmdöbon. Deliverkstan ger mervärde åt Gustavsbergs hamnområde och till Värmdö.

Årets nyföretagare
Anja Lindh – Madame von Vintage
Motivering: För engagemang och genomförande samt ett brinnande intresse för att arbeta med hållbarhet och att bevara vår historia. Märkesprylar som är ”närodlade” får ett nytt liv genom nya kunder.

Årets skärgårdsföretag
Östanviks gård, Nämdö Lantbruk och Entreprenad
Motivering: En härlig blandning av ekologiskt jordbruk, hantverk och gårdsförsäljning kryddas av entreprenörskap och välkomnande. Östanviks gård kombinerar ekologisk produktion av lamm- och nötkött, grönsaker, ägg och skinnhantverk med en viktig naturvårdsinsats genom naturmarksbete på flertalet öar.

Årets småföretagare:
Bistro Gustavsberg
Motivering: De nya ägarna av Bistro Gustavsberg har med idogt arbete skapat en helt ny plats för mat och möten mitt i hamnen. En inbjudande och varm restaurang som även har öppet kvällstid och som varvar temakvällar med musik och möjlighet till andra framträdanden. Ägarna har kommunicerat flitigt med kunderna via bland annat sociala medier från dag ett vilket har gett resultat. Restaurangen har även gett arbetstillfälle för unga och är ett varmt och pittoreskt inslag och en hållbar mötesplats i Gustavsbergs anrika hamn.