Näringsliv Publicerad 13:26, 11 november 2021

• Företagsidé som föddes på Saltsjöbanan

En app som ska vårda och utveckla våra parrelationer har gått vidare som finalist i SVD:s tävling Framtidens entreprenör.
– Vi har någon idé om att man kanske ska ge rosor på alla hjärtans dag, men för att en relation ska må bra måsta man investera i den lite varje dag, säger Saltsjöbadenbon Jenny Holmström, som är en av grundarna.

Idén föddes på Saltsjöbanan. Jenny Holmström och Ted Rosén, som båda pendlade mellan startup-fabriken Antler i stan och sina respektive hem i Nacka, började diskutera relationer och utmaningar och landade i att det var något som de ville spinna vidare på.
– Vi hade lite olika infallsvinklar. Jag kan ibland känna att det är svårt att prioritera och hinna med sin relation. Även om det är det viktigaste vi har så hade jag inga bra vanor för det. Ted ville hitta sätt att förstå sin partner bättre, säger vd:n Jenny Holmström.
Gemensam mikro-dagbok
De började med ett test där 100 par var med och provade tjänsten via SMS. Då responsen var god bestämde de sig för att faktiskt bygga appen och för cirka ett år sedan tog de fram en betalningsmodell. I dag har närmare 50 000 laddat ned appen.
Appen Coupleness ska få par att kommunicera mer och fungerar som en ­gemensam mikro-dagbok. Det finns också en daglig fråga som ska öppna upp för nya samtal.
– Vi hjälper användarna att få en bättre inblick i hur deras partner mår och det stärker relationen. Det som också är fint är att man själv reflekterar över hur man mår, säger Jenny Holmström.
Hon tar upp en 75 år lång forskningsstudie om lycka från det amerikanska universitetet Harvard.
– Den visar att det är kvaliteten på våra nära relationer som gör oss lyckligare. Det är viktigare än saker som social status och karriär, säger hon och fortsätter:
– Jag tror att många inte vet hur viktiga våra relationer är för vårt välmående. Sen tror jag att många av oss inte vet hur man ska ta hand om sin relation på bästa sätt.
Behöver man verkligen en app för att prata med ­varandra om man bor under samma tak?
– Ungefär hälften av alla gifta par skiljer sig och en av de främsta anledningarna är kommunikationsproblem. Vi hjälper par att reflektera, sätta ord på känslor men också att berätta om vad som påverkar dem för ökad och djupare kommunikation, som inte bara handlar om att hämta och lämna på förskolan.
Vad hoppas ni att appen kan leda till?
– Vårt mål är active love, att man ska ta hand om sin relation. Om vi får paren att göra det, då har vi verkligen lyckats.
Coupleness är en av fem finalister i Svenska Dagbladets tävling Framtidens entreprenör. Där tävlar de bland annat mot Teemyco, som lanserade ”virtuella kontor” ett halvår innan pandemin bröt ut, och Parently som har en idé och en cirkulär prenumerationstjänst för barnprodukter.
– Det är ju en välrenommerad tävling och det är många andra bra bolag som är med, så det känns jätteskoj, säger Jenny Holmström.
Tävlingen avgörs den 17 november.

 
Testa NVP Plus - 1 krona om dagen i 3 månader

Testa NVP Plus - 1 krona om dagen i 3 månader

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x