FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Fredrik, Fritz

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Torsdag
18 juli 2019

Båt vid båt vid båt … I år visas 280 nya segel- och motorbåtar upp på mässan.

Båtmässan ­kastar loss
för åttonde gången

Näringsliv 09:12 | 30 augusti 2018

Förra året lockades 30 000 besökare till Sveriges största flytande båtmässa, Allt på sjön i Gustavsberg. Årets upplaga äger rum i kölvattnet av en rekordsommar för båtbranschen.

Allt på sjön

• Mässan äger rum den 31 augusti till 2 september. 
• Öppettider: Fredag och lördag 10-18, söndag 10-16. 
• Det är fri entré och gratis parkering.
• 280 nya segel- och motorbåtar av 92 olika märken visas upp.
• Det finns prova på-aktiviteter i Farstaviken.
• Värmdö bryggeri och Smakkultur står för mat och dryck.

Den väl-besökta mässan har blivit något av en institution i Gustavsberg. I år arrangeras den för åttonde gången i hamnen, och det sker mot bakgrund av att den varma sommaren, enligt båtbranschens riksförbund Sweboat, medfört rekordförsäljning av båtar.

30 000 besökare
Det är också Sweboat som står som arrangör för Allt på sjön, och förhoppningen är att försäljningstrenden ska hålla i sig på mässan. Man siktar även på att uppnå ett besöksantal i klass med 2017.

– Eftersom det är fritt inträde gör vi en uppskattning av antalet besökare, och förra året fick vi det till ungefär 30 000. De flesta kommer från Värmdö och det övriga närområdet, men det kommer även besökare från andra delar av landet, och från andra länder, berättar Stefan Aspberg, som är mässansvarig på Sweboat.

Nytt festivalområde
I och med att Gustavsbergs nya gästhamn på Kattholmen är färdigställd, ser mässområdet lite annorlunda ut.
– Det har blivit kanonfint på Kattholmen. Nu belamrar vi hela stället med båtar. I gästhamnsområdet blir det segelbåtar och på in-sidan ligger alla motorbåtar, -säger Stefan Aspberg.

Precis som tidigare år kommer det också att finnas ett prova på-område, där man bland annat kan provköra ribbåtar och segla jolle.
– Det blir många familjeaktiviteter. Ett uppdrag som vi på Sweboat har är att låta dem som inte är båtmänniskor testa båtlivet, säger Stefan Aspberg.