Näringsliv Publicerad 10:48, 04 oktober 2019

• Algtillverkare utsedd till Årets företagare • ”Känns bra, jag ser det som företaget får priset”

Åke Lignell med AstaReal AB utsågs igår kväll till Årets företagare i Värmdö 2019 vid Företagargalan på Säby gård.
–  Kul och lite oväntat, säger Bo Drachmann, platschef.

Motiveringen löd: ”Ett framgångsrikt och spännade företag som från början fann alger från vår närliggande natur och utvann ett preparat som har biologiska effekter på immunförsvaret och huden. I dag odlas algerna i labb vilket man var först med och preparatet säljs nu över hela världen.” Priset delas ut av Företagarna Nacka Värmdö.

– Det känns bra, kul, men jag ser det som att hela företaget får priset, det handlar om samverkan, säger Åke Lignell, forsknings- och utvecklingschef på AstaReal.

Han startade för 25 år sedan AstaReal, bland annat med hjälp av finansiären Curt Nicolin. Lignell hade funnit en alg som producerar ämnet astaxanthin, en sorts karoten ger laxen dess röda färg och en kraftig antioxidant, i små vattenpölar på klippor och skär.

I dag är företaget marknadsledande och har cirka 40 anställda i Sverige, varav flertalet arbetar på fabriken i Gustavsberg men även på huvudkontoret i Nacka och ett labb i Uppsala. Marknaden har visat sig vara stor, och sedan 2003 ägs företaget av det Japanska familjeföretaget Fuji Chemical Industri Group, och har sedan tre år även en fabrik för odling av astaxanthin i USA med drygt 60 anställda.

– Konkurrensen ökar, samtidigt ökar intresset för algen. Det gör att vi tvingas stå på tårna för att vara med i bransche, få fram nya produkter och vara en pålitlig aktör. Samtidigt vill vi sprida glädjen i algens möjligheter, säger Åke Lignell, som precis kommit hem från ett besök i Kina.

Men trots framgången har företaget varit lite anonyma lokalt.
– Jag har bott i Värmdö i 50 år, och spelade fotboll här ovanför fabriken, men jag kände inte till företaget förrän jag började här för ett och ett halvt år sedan, säger Bo Drachmann, platschef på AstaReal.

Åke Lignell går nu vidare till att tävla i Företagarnas tävling i Stockholm och eventuellt i Sverige till Årets företagare.

Fler priser delades ut under Företagarveckan

Årets Besöksnäringsföretag 2019
Artipelag
”Artipelag slutar inte att överraska och är en attraktion såväl för Värmdöbon som den långväga besökare. En verklig förebild för andra entreprenörer inom besöksnäringen på Värmdö”.

(priset delas ut av Visit Värmdö)

 

Årets initiativtagare 2019
Sissela Falk, enhetschef miljö, hälsoskydd och livsmedel i Värmdö kommun.
”Med mod, öppenhet och förändringsvilja leder Sissela det viktiga arbetet med att förenkla vardagen för företagare genom nya arbetssätt inom kommunens miljö- och hälsoskyddsarbete”.

(delas ut av Värmdö kommun)

Hedersomnämnanden
Mats Örblom, projektledare Seastop
"Med engagemang och kunskap har Mats drivit arbetet med projektet SeaStop, för att förbättra förutsättningarna för skärgårdsföretagen, genom att utveckla service och tillgänglighet i skärgården - året runt".

Bengt Lind, fastighetschef Värmdö kommun
"Med mod, ärlighet och engagemang har Bengt inspirerat sina medarbetare till samverkan och förnyelse, och infört arbetssätt som förbättrar förutsättningarna för företag i Värmdö".

Ilona Klein Gullberg, kommunikationschef
"Med handlingskraft och hög ambition har Ilona utvecklat och förnyat kommunens kommunikation genom innovation av befintliga kommunikationskanaler och implementation av nya, innovativa sätt att kommunicera"

(delas ut av Värmdö kommun)