Sicklaön Publicerad 09:50, 08 december 2022 Uppdaterad 12:32, 08 december 2022

• Stor insats — fem stationer på plats • ”Huset är övertänt — vi kommer släcka hela dagen”

En stor brand i den kulturhistoriskt värdefulla Fabrikörsvillan från 1910-talet i Nacka strand rasar – och branden kommer fortsätta under torsdagen. Hela vindsvåningen står i lågor.
– Det är en fullt utvecklad brand, huset är övertänt, säger räddningsledaren Kristoffer Wather.

14 personer evakuerades, utan några skador, sedan man upptäckte en brand på vinden i det gamla huset i bergssluttningen invid kajen i Nacka strand.

Räddningstjänsten fick larmet 08.40 och fem stationer, samt brandbåt var på plats för att släcka under torsdagen.

– Det brann för fullt när vi kom till platsen, och nu är huset övertänt. Vi kommer att vara här hela dagen, säger räddningsledaren Kristoffer Wather.

Huset som fabrikör JV Svensson lät bygga på 1910-talet, på samma plats det tidigare sommarnöjet, är fyra våningar högt stenhus som i dag används som konferensanläggning och ägs av Hotel J.

Fabrikörsvillan var bostad för fabrikören J.V. Svenson som 1898 startade en automobilfabriken som några år senare fick namnet J.V. Svensons motorfabrik.

Miljö- och stadsbyggnadsnämndens ordförande Peter Zethraeus, M, kommenterar branden:
– Det fanns ju en anledning till att just det huset bevarades när man byggde om i Nacka strand. Väldigt tråkigt att ett gammalt fint hus ser ut att brinna ner.

På torsdagsmorgonen kom stora lågor upp från taket och det syntes tydligt att hela vindsvåningen stod i lågor. Brandmännen sprutade vatten från ett par stegbilar och flera rökdykare var inne i bygganden i omgångar. Brandbåten från Nybroviken var på plats och såg till att det gick att pumpa vatten från havet upp till brandhärden, och bredvid på kajen ställdes brandförsvarets matkantin upp. Pendelbåtsbryggan stängdes av under arbetet.

Alla räknade med en lång dag, och en svårsläckt brand.

– Trist att just det finaste huset här nere ska brinna, säger förbipasserande före detta brandmannen och Nacka strand-bon Sören Blomgren och tittar upp mot branden och sina gamla kollegor.

Hos ägaren av huset, Hotel J, som använder Fabrikörsvillan som konferensanläggning, var det stressigt på torsdagsmorgonen.

– Vi kan inte säga någonting om vad som hänt, eller vad som kommer att hända framöver. Vi har fullt upp just nu, sa Maja i Hotel J:s konferensbokning.

Enligt polis och räddningstjänst kom inga personer till skada. Brandorsaken var på torsdagsförmiddagen oklar.

Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet, men hade på förmiddagen ingen misstänkt person. 

Foto: Läsarbild

Jalmar Carlson

 
Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x