FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Linda

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Torsdag
20 juni 2019

”Möten kan hjälpa fler att bli lyckligare, att engagera sig i samhället, minska segregeringen och hitta modet att leva sitt liv”, säger Leila Karchaoui (t h) som arrangerar Bygg broar på Rival i Stockholm. Här med Eva Frössén.

”Vi behöver fler
medmänniskor”

Saltsjöbaden/Fisksätra 12:47 | 10 oktober 2018

Leila Karchaoui, delvis uppvuxen i Fisksätra, brinner för att få människor att mötas och bidra med medmänsklighet och engagemang i samhället. Nästa vecka arrangerar hon en kväll med föreläsningar och möjligheter till nya möten. Planen är att om två år fylla Globen.

Kväll på Rival

Bygg broar anordnas den 15 oktober klockan 18 på Rival i Stockholm. Alla som vill umgås och lyssna på föreläsningar är välkomna, även barn. Läs mer på byggbroar.se

Genom möten mellan personer som vanligtvis inte träffas vill Leila Karchaoui bryta ensamhet och få människor att dela med sig av erfarenheter från yrkeslivet eller från livet.
– Jag funderade i vintras på vilket samhälle jag skulle vilja lämna efter mig till mina barn. Det är inte det samhälle jag ser nu.

Hon växte delvis upp i Fisksätra och det var när hon arbetade på macken där som hon själv byggde sina första broar och tog kontakt med personer hon mötte.
– Det kan vara möten mellan olika generationer, olika yrkesgrupper eller mellan invandrare och svenskar. Det kan vara att dela erfarenheter av att vara utan arbete eller efter en skilsmässa. Möten kan hjälpa fler att bli lyckligare, att engagera sig i samhället, minska segregeringen och hitta modet att leva sitt liv, se bortom fördomar om hur man ser ut eller var man bor, ­säger ­Leila Karchaoui.

Bygg broar arbetar utifrån flera av FN:s mål om hållbar utveckling — bättre hälsa och välbefinnande, större jämställdhet och jämlikhet samt inkluderande samhällen.
– Vi behöver fler medmänniskor i samhället, inte fler psykologer och läkare.

På Rival i Stockholm anordnar organisationen som Leila Karchaoui är med och driver, Bygg broar, en kväll dit alla som vill bygga en egen bro är välkomna. Intäkterna går till organisationer som Mind och Mentor Sverige.
– Alla som hjälper till med kvällen arbetar gratis.   

En av de personer som Leila Karchaoui själv byggt en bro till på senare tid är Eva Frössén från Saltsjöbaden. Hon arbetar med chefsnätverket Close — där Leila Karchaoui nu föreläser — och är aktiv i organisationen Star for life, som hjälper unga i Sydafrika och Namibia att förverkliga drömmar och bli ansvarstagande medborgare i sina samhällen.
– Man kan ha fördomar om hur människor i vissa bostadsområden är, men även i Saltsjöbaden där jag bor finns det många familjer som är olyckliga.

Redan som lärare på Björknässkolan såg hon vikten av att lyssna på dem som behövde prata om något.
– Vågar man ta kontakt med andra och ta hjälp av andra blir allt lättare, säger Eva Frössén.

Nu stöttar hon Bygg broar på de sätt hon kan, bland annat i förberedelserna inför ett än större evenemang:
– Vi ska ordna en brobyggarkväll som fyller Globen 2020. Då behöver vi hjälp från många, säger Leila ­Karchaoui.