Saltsjöbaden/Fisksätra Publicerad 15:06, 30 november 2022

• ”Borde klassas som miljöbrott • Entreprenören: ”Oljan är miljövänlig”

Vid röjning efter förra veckans snöoväder började ett fordon läcka olja på vägarna i Saltsjöbaden. Enligt entreprenören som utfört snöröjningen är oljan ofarlig, men Saltsjöbadsbor larmar om stora skador.
– Vi har fått flera mattor och möbler förstörda, säger en person som NVP pratat med.

Veckan efter snöovädret tog NVP emot ett antal mejl och samtal om ett snöröjningsfordon som läckt olja på flera håll i Saltsjöbaden.
”Alla vägar på Baggensudden har mer eller mindre oavbrutet oljespill”, skrev en läsare.
”Miljöenheten har fått flera anmälningar men svarar bara att oljan är miljövänlig”, skrev en annan.
”Många har problem eftersom oljan fastnar på skosulor och djurs tassar. Detta borde polisanmälas och utredas”, skrev en tredje.

En läsare som NVP pratat med har drabbats hårt efter att olja fastnat i hans hunds päls.
– Olja har runnit in på vår garageinfart och vår hund har då fått det i pälsen. På så sätt har vi fått flera mattor och möbler förstörda. Jag uppskattar att det är möbler för 30 000 kronor som blivit skadade av oljan, säger han och fortsätter:
– När vi försökte tvätta av hunden blev de alldeles fett i badkaret, det tog liksom aldrig slut. Tror vi förstörde tio handdukar på att försöka få honom ren. Nu luktar min hund hydraulolja, det är inte alls kul.

Saltsjöbadsbon har varit i kontakt med Nacka kommun och har efter det fått garageinfarten sanerad. Men hur det blir med ersättning för den förstörda egendomen vet han inte.
– De säger bara att jag ska skicka in bilder så ska de göra ett försäkringsärende av det. Men jag har ingen aning om ifall jag kommer bli ersatt.

Enligt Majid Kadir, platschef Svevia, orsakades oljeläckaget av att det gått hål på en hydraulslang på snöröjningsfordonet.
– Tyvärr så hann olja läcka på vägarna innan det upptäcktes. Det rörde sig inte om stora mängder men hade däremot läckt på en ganska stor sträcka. Vi försökte suga upp oljan med hjälp av absorberingsmedel där vi har sett, men det mesta hade ju redan torkat upp, skriver han i ett mejl till NVP.
– Vidare vill jag säga att oljan är miljövänlig vilket betyder att den varken är farlig för natur, människor eller djur, fortsätter han.

NVP har sökt Majid Kadir på nytt för att få vet hur mycket olja som läckt ut, vad det innebär att oljan är ”miljövänlig” samt om Saltsjöbadsbor som drabbats negativt av oljan kan vänta sig ersättning. Han har dock inte återkommit.


 
Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x