Saltsjöbaden/Fisksätra Publicerad 06:30, 10 januari 2022 Uppdaterad 13:21, 13 januari 2022

• "Vill underlätta genom att erbjuda drop-in-vaccinationer till fler" • Då kommer bussen nästa gång

För att fånga upp ovaccinerade erbjuder region Stockholm nu drop-in-vaccination via bussar. I förra veckan kom vaccinbussen till Fisksätra, och det blir fler chanser i januari.
– Det är jättebra att den kommer hit, säger Camilla Jonsson från Älta.

Kön ringlar lång till region Stockholms vaccin-ationsbuss i Fisksätra centrum på onsdagen. Det behövs ingen tidsbokning utan vid sex tillfällen i januari erbjuder regionen drop-in-vaccinationer.

Från och med förra veckan erbjuds alla vuxna över 18 år som tagit sin andra dos en tredje dos vaccin. Hittills har 433 000 påfyllnadsdoser getts under de dryga två månader regionen erbjudit en tredje dos. I Nacka har 85,9 procent av de över 18 år påbörjat att vaccinerat sig, i Värmdö 87 procent. 

Adam Fredholm, 43 år, från Värmdö står på tur att få ta sin spruta.

– Jag ska ta min andra dos. Det är bara tre veckor sedan jag tog min första dos, säger han.

Varför dröjde du så länge med att ta din första dos?
– Jag ville kolla biverkningarna först. Men nu behöver man ju vaccinera sig. Man måste ju ha det här coronapasset om man ska åka utomlands, gå på restaurang eller bio. Och det inskränker livet om man inte har det. Alla måste ha det.

De senaste lägesrapporterna om covid-19 från Region Stockholm är dyster. Under perioden 28 december till 3 januari var konstaterat antal smittade 19 220, en 99-procentig uppgång jämfört med veckan föra. Även antalet inlagda på sjukhusen ökade. Mellan den 30 december och 5 januari rapporterades 4 631 fler konstaterade fall än veckan före. Den 6 januari rapporteras att 267 patienter vårdas på akutsjukhus eller fick geriatrisk vård.

– Vi vill fortsätta underlätta vaccinationen genom att erbjuda drop-in-vaccinationer till fler. De mobila enheterna kompletterar de större mottagningarna i länet. Tyvärr har vi de senaste veckorna sett en ökad smittspridning av covid-19. Vänta inte med att vaccinera dig. Har du inte gjort det än är det hög tid att du påbörjar dem nu. Vaccinet hjälper mot svår sjukdom, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i region Stockholm.

Mats Palmgren, 52 år, och Camilla Jonsson, 53 år, från Älta väntar på att ta dos tre. Tidigare har de fått åka till Kistamässan och Värmdö för att ta sina sprutor.

– Jag tycker det är jättebra att vaccinbussen kommer hit. Det är bra att få det gjort. Jag mådde lite sisådär efter de förra sprutorna, men jag är inte orolig. Nu hinner jag bli okej till på måndag då jag ska jobba, säger Camilla Jonsson.

Varför väljer ni att vaccinera er?
– Jag tycker det är en självklarhet. Speciellt för att skydda de äldre och de i riskgrupper. Jag har en dotter i Italien och vill inte tappa möjligheten att besöka henne. Vi har också haft covid innan vi tog första dosen. Vi tappade smak och lukt. Jag antar att vi får leva med det här. Jag har tagit influensaspruta också, säger Camilla Jonsson.

Inne i bussen arbetar Lina Lin och Matilda Collin. 

– Igår var vi i Tumba och då vaccinerade vi 112 personer. Hittills i dag har vi hunnit med 70, vi arbetar så fort vi kan. säger Lina Lin, sjuksköterska vid Mobila Doktorn och fortsätter:

– Vi vaccinerar de över 18, både dos ett och två och påfyllnad, även ungdomar över 16 år. Men de under 16 får boka tid på mottagningar. Vi tar även emot de som saknar personnummer eller är tillfälligt i Sverige.

Det var i somras som vaccinationsbussarna började köra i Stockholm. Nu finns bussarna på 26 olika platser i länet, förutom Fisksätra bland annat i Rinkeby, Husby och Tensta.

– Vi började i Södertälje och föreslog då att vi skulle komma hit till Fisksätra. Vi tyckte det vore bra. Nu har vi 14 bussar som åker till olika ställen, vissa står på fasta ställen, säger Lina Lin.

Varför står ni just här i Fisksätra?
– Ofta är det i vissa områden där det är mest behov, säger Lina Lin.

I Fisksätra fyra ­dagar till i januari

Vaccinbussens drop-in är på plats vid Fisksätra torg klockan 10–17 den 13-14 och 20-21 januari. Tidsbokning behövs ej.
Den som har kraftig allergi, är gravid före 13:e veckan, är 12–15 år eller tar vissa läkemedel hänvisas till att boka en tid via 1177 eller appen ”Alltid öppet”.

 

FAKTA
Coronaläget
                                               Värmdö   Nacka

• Antal bekräftade sjukdomsfall v 52          329          888
• Antal bekräftade sjukdomsfall v 51          171          422
• Antal bekräftade sjukdomsfall v 50          156          392

• Totalt sjukdomsfall sedan 2020             5 556     15 537

• Totalt antal avlidna fram till 10 januari      79          176
Varav på särskilt boende                                33            91
Varav med hemtjänst                                     22            34

Andel som påbörjat vacccinering fram till 27 december:
• över 65 år                                                    93,4         91,7
• över 40 år                                                    91,0         90,2
• över 18 år                                                    87,0         85,9

Andel fullvaccinerade över 18 år                   83,7         82,7


 
Sommarkampanj på NVP Plus - 90:- för 90 dagar

Sommarkampanj på NVP Plus - 90:- för 90 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x