Soligt minne som
lyfter idrottsledare

Saltsjöbaden/Fisksätra Uppdaterad 14:15 17 april 2019

Stiftelsen Here comes the sun delar för första gången ut priset för årets idrottsledare, på Valborgsmässoafton i år.
– Priset delas ut till minne av min man och hans stora engagemang i ungdomsidrotten — han ville att alla skulle få vara med, säger Ulrika Sommar, grundare av stiftelsen.

När Ulrika Sommars man Göran hastigt gick bort i april förra året bestämde hon sig för att starta stiftelsen Here comes the sun, tillsammans med de tre barnen Philip, Frida och Hjalmar Sommar. 
– Min man var en riktig eldsjäl. Han brann för idrotten och ungdomar och ville förena människor — därför vill vi nu belöna en person som går i hans fotspår, genom priset Årets idrottsledare, säger Ulrika Sommar.

Stipendiumet på 25 000 kronor ska årligen delas ut till en ledare eller kompis som engagerat sig inom ungdomsidrotten och som arbetat för allas möjlighet att vara med och uppmärksammas, oavsett nivå.

”Ville skapa ett lag”
Ulrika och Göran Sommar var själva engagerade i flera olika idrotter under många år. Bland annat var Göran lagledare i Saltsjöbadens slalomklubb.
– Göran ville alltid skapa ett lag, han tyckte att alla oavsett kunskap skulle vara med. När han var ledare för slalomklubben var det väldigt varierande nivå på deltagarna. Men han gav inte upp, tyckte att alla kunde lära sig åka, och i dag är faktiskt alla skidåkare också, berättar Ulrika Sommar.

Både idrottsklubbar och privatpersoner har kunnat nominera personer till stipendiet, som kommer att delas ut på Grand hotel i Saltsjöbaden under valborgsmässoafton.
– Det har inte varit något valborgsfirande i Saltsjöbaden på många år, så jag tyckte att det var dags att tag i det. Valborg är ju en dag då många samlas så jag tyckte det var lämpligt med prisutdelningen då, säger Ulrika Sommar.

Valborg vid Grand hotel

Kl 18.00: Firandet startar.
Kl 18.30-20.30: Eldar, ”tal till ljuset” av Oskar Kihlborg, Grand hotels kockar grillar burgare, barnens egen matbar, allsång med Jacob Douglas, fackeltåg, utomhusbar.
Kl 20.30: Stiftelsen Here comes the sun delar ut stipendium. Efter det fortsätter kvällen inomhus med barhäng och musik.