Saltsjöbaden och Fisksätra går samman med coronahjälp

Malin Moström och Anas Assenai. FOTO: PRIVAT
Saltsjöbaden/Fisksätra Publicerad 14:50, 17 mars 2020

• Ska lägga ut namnlistor och genomföra dörrknackning • ”Viljan att hjälpa till finns där”

Igår berättade NVP.se om Anas Assenais initiativ att i coronatider hjälpa till med matinköp och andra ärenden för äldre och andra personer i riskgrupperna.

Många liknande initiativ har tagits runt om i Nacka och Värmdö. Ett av dem startades i form av en Facebookgrupp för några dagar sedan av Malin Moström i Saltsjöbaden. När hon fick höra talas om Anas Assenais upprop, kontaktade hon honom för att höra hur de kunde arbeta med grannsamverkan och volontärer mellan Saltsjöbaden och Fisksätra.

Det slutade med att Anas Assenai blev med-administratör på gruppens Facebooksida, som nu går under namnet ”Saltsjöbaden & Fisksätra — vi hjälper varandra”.
– Nu slår vi våra påsar ihop, säger Malin Moström.

Hon berättar att gruppen växer snabbt.
– Viljan att hjälpa till finns där. Nu gäller det bara att koppla ihop den som behöver hjälp med den som vill hjälpa. Det känns fint att lyfta fram det positiva i vad som kan vara en väldigt tuff situation för många. Jag tror verkligen på att kunna ge utan förväntan på att få någonting tillbaka och ser den här gruppen som starten på någonting vi alla kommer få stor behållning både nu och senare.

 

Hur ska ni göra för att nå ut till dem som inte har Facebook?

– Vi har planerat att lämna in listor med kontaktuppgifter till volontärsamordnare på livsmedelsbutiker i närområdet, bibliotek och anslagstavlor i centrum. Vi har också tänkt mejla till bostadsrättsföreningar med mera och så ber vi alla pratar med att sprida detta i samtal med vänner och grannar och uppmanar till ett ”närområdesansvar”, där man knackar dörr och erbjuder sin hjälp eftersom det blir lättare för den som behöver att faktiskt be om hjälp när man fått erbjudandet från granne eller bekant. 

Malin Moström berättar att hon är med i ett nätverk av grundare till andra hjälpgrupper där det förs en diskussion om hur man ska försöka säkra upp mot bedragare i detta sammanhang.

– Tyvärr har ju viljan att hjälpa blivit något som redan missbrukats på flera håll. Men vi ska göra allt vi kan för att försöka förhindra detta och har till exempel som en av våra grundregler att vi som erbjuder hjälp aldrig får förhandsbetalt.

Hanna Bäckman