Saltsjöbaden/Fisksätra Publicerad 14:50, 24 december 2022

• Carola bjöd på julkonsert • Sju ton gåvor samlades in på Grand hotel

När Grand hotel bjöd in till ”En kväll för Ukraina” i onsdags slöt Saltisborna upp. Julklappshögen i hotellfoajén växte och lastbilarna med gåvor fylldes på. Till sist bjöd Carola på en gratiskonsert — med allsång.

Julklappshögen blev allt större och julstämningen steg när ”En kväll för Ukraina” vid Grand hotel i Saltsjöbaden genomfördes. Johan Petré, initiativtagare till organisationen OperationAid, tog emot gåvor vid lastbilarna utanför den ståtliga entrén till hotellet.

– Vi har fått in sex-sju ton med saker här i Saltsjöbaden. Allt från skor och kläder till små elverk och säckar med hundmat. Bilarna kommer att köra ner till Polen och Ukraina ganska omgående, sa han och log.

– Att ge bort julklappar är viktigare än man kan tro, det ger hopp och tro till barnen. Sen ska ni veta att Ukraina firar jul på trettondagen, så klapparna hinner fram, fortsatte Johan Petré.

Tomte tog emot klappar
Inne i foajén satt en jultomte och tog emot julklappar. Julklappshögen var enorm. På paketen stod det: ”Boy”, "Girl” eller ibland ”Adult”. 

Kompisarna Lukas Wennberg och Albert Carlsson, båda 8 år, pekade stolt på sina paket i högen.

– Jag har slagit in pärlplattor och pärlor, avslöjade Lukas.

– Och jag har slagit in färgkritor, sa Albert.

Därefter var det gratiskonsert med Carola Häggkvist. Något försenad tog hon ton och plats invid den stora julgranen inför över hundra personer i salen som kallas Knuts vardagsrum.

– Det här är tiden då man får längta och hoppas och det är så stort, det jobb som OperationAid gör och att ni ställer upp, sa Carola, för några år sedan boende i Solsidan.

Hon bjöd på klassiska julsånger, men också på gospels, och det blev tidvis som en allsångskonsert när publiken sjöng med.

Ukrainska läkare gästade
Tidigare under veckan välkomnades 70 ukrainska läkare och 30 psykologer till Grand hotel. De fick bo och vila upp sig, samt ha konferens under fem dygn, innan de reste tillbaka till krigets Ukraina.


 
Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x