FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Linda

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Torsdag
20 juni 2019

Hadia Mian, S, tar plats i Nackas fullmäktigesal. Hon var den enda lokala politiker som tog sig in i kommunfullmäktige med hjälp av personröster.

S-politiker ensam
om att bli inkryssad

Saltsjöbaden/Fisksätra 09:16 | 02 oktober 2018

En 28-årig tvåbarnsmor som gillar IT är en av lokalvalens stora segrare.
– Många känner mig här i Fisksätra, och jag har synts och verkat i samhället. Nu ska jag se till att Fisksätra inte längre är en blind fläck på Nackas karta, säger Hadia Mian, S.

15 andra klarade personvalsspärren

För att kryssa sig in i kommunfullmäktige krävs att man får mer än fem procent av rösterna för sitt parti i ett valdistrikt. Även om det fanns kandidater som fick fler personkryss var det endast Hadia Mian, S, som behövde dem för att kryssa sig in. Övriga 15 kandidater i Nacka och Värmdö med tillräckligt många personkryss stod redan tillräckligt högt upp på partiernas listor för att få mandat.

Hadia Mian är en kryssraket. Hon blev den enda i Nacka och Värmdö som verkligen kryssade sig in i fullmäktige.

Med sina 356 personröster kunde hon hoppa upp från plats 16 på socialdemokraternas lista och få ett av partiets nio mandat i det nya fullmäktige.
– Vi i socialdemokraterna gjorde en bra kampanj hemma i Fisksätra. Jag hade hjälp av min pappa och hans vänner, men var också själv med på många ställen, som i moskén och i Folkets hus, i centrum.

Vem är Hadia Mian?
– Jag är utbildad statsvetare och nationalekonom, och jobbar nu som analytiker på Tieto — främst mot myndigheter.
– Jag har varit med i SSU sedan tonåren och mina föräldrar har varit politiskt aktiva. Jag har varit aktiv i Fisksätras S-förening, arbetat på Ica, men också på Folkets hus i Fisksätra och på Nacka kommun. Sen var jag politisk sekreterare några månader också och har varit nämndeman i Nacka tingsrätt. Jag har man och två barn, jag är född i Sverige och har bott i Fisksätra nästan hela mitt liv. Mina föräldrar kommer från Pakistan.
Med tanke på ditt engagemang, varför var du inte inblandad i politiken förra mandatperioden?
– Jag bodde inte i Nacka vid tillfället. Och var dessutom höggravid, och pluggade.
Varför tror du att du fick så många personkryss?
– Jag är känd här och vi gjorde en bra kampanj där vi träffade många väljare. Sen blev slutspurten för min del lite märklig då vi fick inbrott mitt i natten, då vi alla var hemma! Först trodde jag att det hade med mitt politiska engagemang att göra, men det var en person som mådde dåligt som kom in och förstörde.
Vad är målet med ditt politiska engagemang?
– På sikt: Att bli digitaliseringsminister! På kort sikt: att arbeta för ett bättre Nacka, och inte minst Fisksätra. Att få till cricketplaner i Nacka, och kanske helst i Fisksätra.
Vad betyder Fisksätra för dig?
– Det är hemma. Platsen jag älskar, där mina barn ska växa upp. Fisksätra är accepterande, där olika folkgrupper och religioner kan samsas. Det är väldigt få konflikter — men det kan bli bättre.
Vilken nämnd vill du arbeta i?
– Utbildningsnämnden i första hand, arbets- och företagsnämnden i andra hand. För jag brinner verkligen för utbildningsfrågor. Vi måste få en bättre skola, med mer resurser, till Fisksätra. Och när det gäller arbetsmarknad behövs det en bättre vuxenutbildning, kanske i Fisksätra, med IT-utbildning.
Har du varit på plats i Nacka kommunfullmäktige?
– Nej, faktiskt inte. Men jag brukar följa mötena online. Det ska bli spännande att komma dit.

Den 15 oktober sammanträder det nya fullmäktige för första gången.