Picknickproffsens bästa
tips på utflyktsmat

Fisksätra Uppdaterad 08:03 20 juni 2019

• Kockarnas medalhavsmåltid i det gröna. • "Ska vara lätt att äta med händerna".

I höstas öppnade Rossanna Stefani och Dimitrios Pilitsopoulos Kockrocken CaféBageri i Fisksätra centrum. 

Att jobba med mat är dock något de är vana med — de har drivit Kockrocken catering sedan 2009. Till NVP:s sommartidning har de satt ihop en picknickmeny bestående av smaker de själva gillar.
– Vi har gjort mat som ”är vi”. Och använt smaker vi tycker om. Vi tar mycket inspiration från området kring Medelhavet och lagar gärna vegetariskt — och så gillar vi att prova oss fram, säger Dimitrios Pilitsopoulos.

Ost med hög fetthalt
En dag med klassiskt svenskt midsommarväder — det vill säga regn — dukar Rossanna och Dimitrios upp en baguette toppad med bland annat mozzarella, semitorkade tomater och kalamataoliver, ceasarsallad med räkor, smördegsknyten fyllda med spenat och fetaost och till efterrätt — en söt morotskaka garnerad med färsk frukt.

I och med att de under många år drivit cateringverksamhet är de vana att anpassa maten utefter de önskemål och behov som kunden har, säger Dimitrios Pilitsopoulos och ger några tips om hur man ska tänka:
– När det kommer till picknick-mat är det viktigt att tänka på att det ska vara lätt att äta med händerna och att inte ha ingredienser som rinner eller kladdar. Till exempel skippa dressing på baguetten och istället satsa på att ha ett saftigt bröd och saftiga ingredienser.

Till utflyktskorgen har Dimitrios och Rossanna även tillagat en surdegsfocaccia toppad med bland annat fetaost och tomater.
– På focaccian ska man se till att för det första ha en ost med hög fetthalt. Väljer man en med låg, till exempel parmesan är det lätt att osten bränns. Osten ska sedan läggas i botten, om man lägger den ovanpå grönsakerna stänger man inne fukten i grönsakerna och de blir mer kokta istället för rostade, säger Dimitrios Pilitsopoulos.
Vad packar ni själva helst i picknickkorgen? 
– Jag gör gärna en matig macka och en sallad — pastasallad är jättebra, det är lätt att variera och det passar de flesta. Skuren frukt packar jag gärna. Och så iste eller kaffe — antingen vanligt varmt eller iskaffe — eller smoothie att dricka, säger Rossanna Stefani.

Recept för en lyckad picknick

Morotskaka

• 3 morötter, grovrivna morötter
• 3 stora ägg (ekologiska)
• 3 dl ekologiskt strösocker
• 3 dl vetemjöl
• 0,75 dl rapsolja
• 1 tsk vaniljsocker
• 1/2 tsk bikarbonat
• 2 tsk bakpulver
• 1/2 tsk flingsalt
• 3 msk kanel av bra kvalitet

Vispa allt tillsammans cirka 2-3 minuter. Sikta alla torrvaror för att inte få några klumpar i smeten. Häll smeten i en ugnsform och baka på 175 grader tills den är genomgräddad. Tiden varierar mycket beroende på ugn och ugnsform — 25-40 minuter är normalt. Använd en trästicka och gör stickprov, när det inte fastnar någon smet på stickan är kakan klar.

Färskost- och yoghurttopping till kakan

• 300 gr laktosfri Philadelphiaost
• 100 gr laktosfritt smör (rumstempererat)
• 175 gr florsocker
• 2 msk grekisk yoghurt (10%)
• 1 ekologisk citron (saften)

Vispa smöret minst två minuter med elvisp. Tillsätt sedan allt utom citronsaften och vispa ytterligare två minuter. Tillsätt citronsaften och vispa någon minut till. Bred över botten och ställ i kylen. Lägg på valfri dekoration.

Iste

• Rött te (rooibos)
• 1/2 citron (saften och sen i med resten)
• Ett knippe mynta
• 1 liter kokande vatten
• 1 dl honung

Häll det kokande vattnet över alla ingredienserna och låt dra i cirka en timme. Sila och låt svalna innan det läggs in i kylen. Servera iskallt med is eller frysta jordgubbar, citron och lite färsk mynta.