FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Axel, Axelina

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Söndag
16 juni 2019

Team Lumme i blått överraskade Bulten BK i första halvlek, men i andra slog tröttheten in och målen började trilla in.

”På fotbollsplanen
släpper vi allt annat”

Saltsjöbaden/Fisksätra 16:20 | 30 augusti 2018

Hälsa kan vara bra kosthållning, morgonyoga eller spandexbyxor på väg till och från jobbet. Men det kan också handla om att kämpa tillsammans och eventuellt få en omotiverad eftersläng. I så fall är korpenfotboll ett alldeles utomordentligt alternativ. NVP var med när seriesuveränen Bulten BK tog sig an mittenlaget Team Lumme.

Bulten BK – Team Lumme 5-1 (1-1)

Lagledarnnas summering
av matchen:

”Lumme”: ”Första halvlek var bra spel från båda, men också lite för mycket missar. Jag tycker att vi kunde ha haft ledning med 3-1. Men andra halvlek, då orkade inte gubbarna. Deras 2-1-mål var ett självmål. Man får inte ge det laget någonting, så pass bra är de. Men domarmässigt var det bra, få frisparkar och inte en enda skada”.

Marcus Holmqvist: ”Vi gjorde 1-0 och hade mycket bollinnehav, sen tryckte de på och kvitterade. I halvtidsvilan sa vi att vi behövde rulla boll bättre. Vi kom in i spelet bättre och motståndarna såg trötta ut och vi kunde rulla in fler bollar. Jag själv gjorde 4-1 med en yttersida in när jag var fri framför målvakten.”

Bulten BK:s seger var mer av teoretisk betydelse, laget är sedan tidigare redan klara som mästarlag i Nackakorpen. Bulten BK har två matcher kvar av serien, mot Järnspetten och Bejan Boys. Två lag som de på pappret ska kunna störa.

Två kvällar i veckan fylls en sjuspelarplan vid Fisksätra IP av lag med vuxna i blandade åldrar, som under två halv-
lekar glömmer bort allt som sker utanför konstgräset när de gör allt för att vinna i en fotbollsserie ingen har koll på, förutom de som spelar i den.

Lagen i de två divisionerna i Nackakorpen har namn som Dasslocket United, Glada Gossarna och Boca Veteranos. När NVP är på plats möter serieledande Bulten BK — med 20-åringar i laget — mittenlaget Team Lumme, som har en mer blandad åldersskara.

Det blir tufft, tror Team Lummes lagledare Christofer ”Lumme” Aiderfors, 52, som också är domaransvarig i Nackakorpen, och därför dömer matchen.
– Men vi ska vara på tårna och ge dem en match. Fotbollen är rund.

Gustavsviksbon ”Lumme” tror att han är inne på den 34:e säsongen som korpenspelare. Han lägger också ner ideella krafter när han tillsammans med andra eldsjälar samordnar seriespelet i Nackakorpen varje år.

– Ofta lyckas jag få alla glada och nöjda och ingen får wo-matcher (walk over-
vinster, reds anmärkning). Det är det värsta jag vet. Har man anmält sig ska man fullfölja säsongen, säger han.

Motståndarlaget Bulten BK har spelat i Nackakorpen sedan 2016 och är i en klass för sig. Förra året gick de obesegrade genom serien. I år har de vunnit samtliga matcher.
–  Vi är ett kompisgäng där de flesta spelat division 1 
eller juniorfotboll på elitnivå. Själv spelade jag för Hammarby i pojkallsvenskan men pajade mitt knä. Jag tycker att det är en lagom nivå med match en gång i veckan, säger lagledaren och Järlabon Marcus Holmqvist, 23 år.

Han menar att Nackakorpen förgyller vardagen, framför allt under matchdagarna.
– Säg att det är måndag och du jobbat och pluggat hela dagen och du vet att det är match på kvällen. Då blir du riktigt peppad att gå dit och lira. När vi är på fotbollsplanen släpper vi allt annat och fokuserar på matchen. Jag tror det är bra för själen, komma ut och umgås, känna lagandan.

Team Lumme består av lagledarens vänner, hans söner och vänner till dem. Att få komma ut och motionera tror han betyder mycket, framför allt för 30-plusarna, flera med barn och jobb som fyller vardagen.

– Här får de lite egentid. Men sen tror jag ändå att det är viktigast för själen, att man får sparka på en boll, rädda ett skott eller göra en fin passning, säger han.

Vilka är korpenfotbollen är till för?
– Korpen är till för alla: unga, gamla, tjejer och killar. Det har funnits en del tjejer i vårt lag, i dagsläget är det inte så. Men det finns i några andra lag. Personligen tycker jag det blir roligare spel då.

På tal om spel, stämmer korpens rykte om benknäckarfotboll?
– Jag tycker att det var mer så förr, eftersom jag är domaransvarig har jag förbjudit glidtacklingar för att undvika skador. Vi äldre som inte riktigt har snabbheten kan råka ta motståndarens ben i stället för bollen. Därför tog jag bort det.

Men att få till ett fullt lag är inte alltid det enklaste. Både Team Lumme och Bulten BK stämmer av dagen före match vilka spelare som kan ställa upp. Blir det problem med antalet spelare får de ringa och tjata. Minst en halvtimmas uppvärmning före matchen försöker de ha som regel.

– Vissa kommer en halvtimme före, men vissa kommer springande till avspark och springer rätt in i matchen. Ibland funkar det, men andra gången blir det skador, säger ”Lumme”.

Antalet medlemmar i Nackakorpen — som även har idrotter som boule, hockey och rinkbandy —  har minskat de senaste åren. För två år sedan var antalet fotbollslag 26, jämfört med 13 i år. Fram till för några år sedan var det alltid tre divisioner i fotbollssektionen.

– Jag vet inte vad det beror på, om folk inte känner att de har tid eller om man får barn senare idag. Men det är tråkigt om det fallerar. Ju fler lag, desto roligare, säger ”Lumme”.