Saltsjöbaden/Fisksätra Publicerad 09:00, 04 september 2020

• ”Vi som bor här är mycket rädda” • ”Förövarna verkade helt obrydda”

Den senaste tidens händelser har skapat oro i Fisksätra. Enligt boende har problemen med ett gäng som säljer droger förekommit länge.
– Vi som bor här är mycket rädda, säger en Fisksätrabo, som inte är ensam om att reagera, till NVP.

På lördagseftermiddagen den 29 augusti utspelades dramatiska scener inne i Fisksätra centrum. Inför ögonen på centrumbesökare blev en man i 20-årsåldern, enligt vittnesuppgifter, jagad av några knivbeväpnade män. Han sprang in på Ica för att gömma sig, och var då knivskuren i ansiktet. Butiken fick utrymmas och mannen fördes med allvarliga skador till sjukhus i ambulans. Polisen rubricerade händelsen som mordförsök.
– Jo, jag vet vem det var som knivskars. Förövarna verkade helt obrydda om andra och jagade in killen på Ica med knivarna i högsta hugg, säger Morgan Karlsson.

Han är verksamhetschef för Fisksätra Folkets hus, som numera håller till på parkeringen framför centrum, och NVP träffar honom och hans kollegor några dagar efter knivskärningen — och ett par veckor efter de två skottlossningar som också ägt rum i närheten (se faktaruta).

Utanför Folkets hus är det en lugn vardagseftermiddag. Saltsjöbanan rullar in och det kommer skolungdomar över bron in mot centrum. De unga killar som enligt många helt öppet sålt droger på bron syns just nu inte till.
Men många boende har lagt märke till deras aktivitet. En Fisksätrabo berättar för NVP:
– Det har blivit ett kriminellt gäng här. De håller på med vapen och utpressning och de brukar stå högst upp på bron i centrum och sälja droger öppet så att alla kan se. Det verkar som att de vill att folk ska se vad de håller på med. 

Personen har oroats över situationen en längre tid, och har sett den eskalera.
– Det är de yngre killarna som säljer drogerna åt de äldre. Och nu har de hamnat i krig med andra kriminella som kommer hit och de skjuter mitt bland husen och vi som bor här är mycket rädda. Det är bara polisen som kan få bort dem. Men polisen kommer inte så ofta och så fort de åker så kommer gänget tillbaka, säger Fisksätrabon. 

Hen är inte ensam om att ha reagerat kraftigt mot händelseutvecklingen i Fisksätra. Ett stormöte hölls i förra veckan i Fisksätra kyrka, där representanter från polisen, församlingen, Stena fastigheter och kommunen träffade Fisksätraborna. Dessutom drogs en namninsamling igång av boende i området. Under rubriken ”Ett tryggare Fisksätra” kräver de som skrivit under att kommunen och hyresvärden Stena fastigheter sätter in fler och tydligare insatser. I skrivande stund har 181 personer skrivit på.

Morgan Karlsson på Folkets hus hävdar att kommunen inte längre har någon egen plats för stora möten.
– Vi har öppet och vi har personal, men har inte pengar till mer verksamhet i någon större grad. Kommunen måste satsa än mer på en strategi tillsammans med oss som verkar i Fisksätra. Hur vi ska jobba med unga och unga vuxna, det kommer att betala sig, säger Morgan Karlsson.

Utanför Folkets hus står Nannette Büsgen, koordinator för Volontär i Nacka, för tillfället bland annat engagerad i bibliotekets träffpunkt ”Hållplats Fisksätra”. Hon tonar ner problemen.
– Jag har arbetat och varit verksam i Fisksätra sedan 1997, och det har verkligen inte blivit sämre. Det känns tryggt. Men trångboddheten och låg utbildning spelar roll för helhetsbilden, säger hon.

Detta har hänt

• Sedan i maj har tre skjutningar och ett mordförsök ägt rum i Fisksätra. 

• Vid den första skjutningen, den 16 maj 2020, blev två personer skottskadade. Samma två personer, två män i 20-årsåldern, häktades även efter dådet, misstänkta för vapenbrott. Men förundersökningen lades ner i juni och männen släpptes ur häktet, eftersom brott inte kunde styrkas.

• Den 18 augusti ägde en ny skottlossning rum i centrum. Ingen kom till skada, men polisen hittade tomhylsor. 

• Drygt en vecka senare, på kvällen den 26 augusti larmade Fisksätrabor återigen polisen om skottsalvor. Denna gången var platsen Ålgatan. Inte heller där kom någon till skada, men polisen hittade såväl tomhylsor som skotthål i en fasad.

• Några dagar senare, på eftermiddagen den 29 augusti, utsattes en man i 20-årsåldern för ett mordförsök i centrum. Han kom inspringande på Ica med skärskador i ansiktet och fördes till sjukhus med ambulans.