"Öppna droghandeln har tillfälligt upphört"

FOTO: JENNY FREJING
Saltsjöbaden/Fisksätra Publicerad 13:38, 11 september 2020

• Polisens närvaro skapar lugn

Igår häktades en 16-årig kille, hemmahörande i Stockholm, misstänkt för mordförsöket i Fisksätra 29 augusti. Han anhölls i sin frånvaro den 4 september, och sitter nu häktad.

– Förundersökning pågår, vilket gör att vi inte kan uttala oss om några detaljer, skriver Mikael Koskenniemi, gruppchef på lokalpolisområde Nacka, i ett mejl till NVP.

Polisen utökade sin närvaro i Fisksätra efter mordförsöket och de två skjutningarna som inträffade i augusti.

– Huvudinriktningen med det är att förhindra nya våldsdåd, öka tryggheten för de boende i området men också att samla in information och lagföra de som begår kriminella handlingar. Vi arbetar långsiktigt med målet att reducera tillgången på narkotika och vapen, och vi kommer även framöver att finnas på de platser och miljöer där öppen narkotikaförsäljning och användning förekommer, skriver Mikael Koskenniemi.

Den öppna drogscenen i Fisksätra har stängts, tillfälligt, under polisens ökade närvaro, berättar han.

– Men det är ett långsiktigt arbete att stänga droghandeln i Fisksätra helt och kommer att kräva åtgärder inte endast från polisen utan även från andra aktörer i området. Vi har i dag en god samverkan med kommunen och andra goda krafter i området, skriver Mikael Koskenniemi.

På frågan om de senaste våldsdåden i Fisksätra handlar om två gäng som vill kontrollera droghandeln, svarar Koskenniemi:

– Generellt styrs droghandeln av kriminella grupperingar och som ibland kommer i konflikt med varandra. Hur förhållandena ser ut i utredningarna kring de senaste våldsbrotten i Fisksätra överlämnar jag till utredningen att reda ut.

  • Jalmar Carlson