FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Magnus, Måns

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Måndag
19 augusti 2019

När Fisksätraskolan stängs måste Folkets hus flytta, men vart är oklart. Verksamhetschefen Morgan Carlsson bekymras inte av flytten i sig, men tycker att kommunen borde ha kommunicerat sina planer bättre, så att Fisksätraborna känner sig sedda och lyssnade till.

Ännu oklart med nya
lokaler för Folkets hus

Fisksätra 08:00 | 27 maj 2019

Nedläggningen och försäljningen av Fisksätraskolan påverkar inte bara skolverksamheten. Fritidsgården och Folkets hus huserar i lokaler i fastigheten och kommer vid en försäljning tvingas flytta — än är bara nya lokaler för fritidsgården klara.

Nackas oppositionsråd för S, Khashayar Farmanbar, uttryckte i förra veckan oro inför att beskedet om nedläggningen av Fisksätraskolan inte behandlade vad som kommer att hända med fritidsgården och Folkets hus.
– Folkets hus spelar stor roll för trygghet och gemenskap i Fisksätra. De ligger i samma lokaler som skolan, förskolan och fritidsgården. Vi kan inte gå vidare och ta ett beslut utan att veta hur planerna för Folkets hus ser ut, sa han då.

Mats Bohman, trafik- och fastighetsdirektör i Nacka, meddelar att det nu finns en plan för vad som kommer att hända med verksamheterna.
– Fritidsgården kan vara kvar i sina nuvarande lokaler hela hösten 2019. Vid årsskiftet kommer de flytta till Villa Caprifol, säger Mats Bohman.

Villa Caprifol ligger intill Fisksätra IP. Fram till 2016 inhyste byggnaden en förskola.
Folkets hus kommer, enligt Mats Bohman, behöva flytta ut under hösten, ungefär i november. En ambition är sedan, säger han, att verksamheten åter ska inhysas i skolbyggnaden — när den är renoverad.

Fram till dess ska Folkets hus hålla till i tillfälliga lokaler, var är dock inte klart. Men Mats Bohman säger att kommunen ”garanterar” att Folkets hus ska få tillfälliga lokaler som passar.

Khashayar Farmanbar tycker inte att det beskedet räcker.
– Man måste ha en tydlig plan för Folkets hus innan beslut ska fattas. En risk är att alliansen nu skapar en situation där man ökar otryggheten i Fisksätra, säger han och fortsätter:
– Jämför man med andra före detta miljonprogram i Stockholmsområdet är Fisksätra ett av de lugnaste och tryggaste. Det bygger delvis på att man haft en nära koppling mellan skola, fritidsgård och Folkets hus. Man har kunnat fånga upp ungdomar och erbjuda en bra miljö att vara på. Nu slår man sönder den treenigheten.

Den 3 juni ska ett definitivt beslut om nedläggningen fattas av kommunstyrelsen. Beslut om försäljning av fastigheten beräknas fattas av kommunfullmäktige den 17 juni.