Saltsjöbaden/Fisksätra Publicerad 14:19, 01 juli 2020

• Rififi-kupp mot Leksaksmuseet • Museierådgivaren LG Nilsson: "Det är en tragedi"

Leksaksmuseet i Saltsjö Pir i Fisksätra utsattes för ett inbrott natten till onsdagen.
Ett flertal unika 1800-talsdockor av ett värde på uppemot 150 000 kronor stals.
– Det känns som om ett beställningsjobb. Tjuvarna visste vad de skulle ta — och inget annat, säger Leksaksmuseets rådbgivare LG Nilsson bedröva efterkuppen som gjordes genom taket – en så kallad rififi-kupp.


Strax före klockan tre natten till onsdagen kom larmet till polisen. Väktare hade upptäckt att dörrar och fönster till Leksaksmuseet var sönder.
– En anmälan om grov stöld genom inbrott är gjord, kommenterade polisens presstalesman Anders Bryngelsson.

När NVP kom till brottsplatsen på onsdagsförmiddagen var verksamhetschefen Paula Wa de Pohl och LG Nilsson på plats. Polisens tekniker hade lämnat platsen och kvar var det en massa glassplitter, ett par förstörda montrar och förstörda rutor.

Och ett hål i taket.

– Mycket tyder på att de kommit in genom taket, och sedan krossat rutan på kontoret för att komma ut, säger verksamhetsansvariga Paula Wa de Pohl.
– Det är en tragedi, en katastrof för oss. Men egentligen är det bara ett par montrar som är sönder, och det är bara de fina unika 1800-talsdockorna som stulits, säger LG Nilsson.

LG Nilsson uppskattar värdet på dockorna mellan 3 000–8 000 kronor styck och att det kanske är 20 stycken som stulits.
– Som mycket annat på vårt museum är det inlånade samlingar, och jag skulle säga att de är svårsålda, de är för unika.

Paula Wa de Pohl visar hur tjuvarna försökt ta sig in genom entrédörrarna, men gått bet och i stället klättrat in bakvägen över en nödutgångsbro och genom taket att komma in.
– Inga datorer eller andra värdefulla leksaker är stulna. Bara dockorna, säger Paula och visar hur tjuvarna tappat en docka ner i ravinen bredvid.

Så vi kan hålla öppet som vanligt, på onsdagar, framöver.

– Det är knappast ett pojkstreck. Tjuvarna visste vad de var ute efter, men polisen har tydligen säkrat några spår, säger LG Nilsson.

Inbrottet var bara en i raden av problem för Leksaksmuseet de senaste åren. Museet tvingades att flytta 2017 sedan de gamla lokalerna invid Spårvagnsmuseet på Södermalm revs, och museet som fyller 40 år i höst har hagft svårt att få besökare, inte minst nu under coronapandemin då man bara har haft öppet en dag i veckan.