Målet i Gröna dalen: En park som enar och aktiverar

I dagsläget finns kolonilotter, en idrottsplan och en hundrastgård i Gröna dalen — det utbudet vill man nu utöka.
FOTO: Jenny Frejing
Saltsjöbaden/Fisksätra Uppdaterad 07:59 25 juni 2019

• Vill med små medel göra Gröna dalen till aktivitetspark. • Hoppas förena Saltsjöbaden och Fisksätra: "Ett bra sätt att mötas."

Planerna på att göra Gröna dalen till en lummig aktivitetspark är ett steg närmare verklighet. En plan för grönområdet mellan Fisksätra och Saltsjöbaden, som ska förena kommundelarna, ska nu tas fram.

För drygt två år sedan presenterade arkitekterna Måns Tham och Johan Berg en skiss på hur Gröna dalen skulle kunna fräschas upp och utvecklas. I sitt förslag lyfte de hur grönområdet mellan Fisksätra och Saltsjöbaden med små medel skulle kunna utvecklas till en lummig mötesplats.
– Jag är uppvuxen i både Saltsjöbaden och Fisksätra, och har hela livet tänkt på hur tvillingstadsdelarna med så olika socioekonomiska förutsättningar kan knytas ihop bättre. Parker är ett bra sätt för att få folk att mötas, sa Måns Tham när NVP träffade honom och ­Johan Berg i mars 2017.

Efter att Tham och Berg hade presenterat sin ”Vision för Gröna dalen” följde stort engagemang från såväl politiker som hyresgäst- och villa­ägarföreningar.

I november förra året lämnade Hans Peters, C, kommunalråd, in ett politikerinitiativ med målet att utveckla grönområdet. I början av juni beslutade kommunstyrelsen att gå vidare med förslaget.
Måns Tham gläder sig åt beslutet:
– Vi tycker det är mycket roligt att Centern engagerat sig i frågan och att politikerinitiativet nu röstats igenom. Vi tycker vår vision är genomtänkt och klok och vi hoppas den ligger till grund för en bred och väl förankrad process, som vi gärna deltar i.

I Gröna dalen finns i dag kolonilotter, en idrottsplan och en hundrastgård — ett utbud som man nu vill utöka.
– Tanken är nu att utarbeta ett program för utvecklingen av Gröna dalen. Exakt på vilket sätt, eller vad som ska ingå i planen vet man i nuläget inte. Det finns inte heller någon tidsplan, säger Hans Peters.
Vad skulle C vilja se i en ­aktivitetspark? 
– Vi vill att det ska bli en attraktiv aktivitetspark där det finns plats för både idrott, friluftsliv, platser att umgås — till exempel grillplatser. Vi skulle också gärna se ett sommarcafé och att man rensar lite i buskar och snår så att det blir mer öppet, säger Hans Peters.
– Vi önskar att man får det att bli mer sammanhållning mellan kommundelarna — att de kan växa ihop på ett bra sätt utan att man behöver exploatera så mycket.


Måns Tham och Johan Bergs skiss över hur Gröna dalen skulle kunna utvecklas.