Oskar Kihlborg: ”Jag vill gå utanför min komfortzon”

”Att stå på en fyra meter lång stå upp-bräda och inte se land är en fantastisk känsla. Det är viktigt att känna sig liten ibland”, säger Oskar Kihlborg som trivs på sin stand up paddle-bräda, eller sup som det kallas.
FOTO: Jenny Frejing
Saltsjöbaden Uppdaterad 12:13 09 juli 2019

Oskar Kihlborg har lämnat 8 000-metersberg därhän och äventyren hittar han istället på Östersjön. Han har också ett starkt engagemang i många miljöfrågor som rör Östersjön. Några av dem berättar han om i en ny bok om skärgården. Och hans sommaruppmaning är: Plocka skräp!

Född och uppvuxen i Saltsjöbaden är Oskar Kihlborgs relation till Östersjön livslång. 
– Som liten kunde jag meta i Vårgärdssjön en hel dag, och senare seglade jag och surfade i Erstaviken.

Han är en av de första svenskarna att ta sig upp på Mount Everest och har varit snabbast i att korsa Atlanten i en segelbåt. Han har också åkt longboard mellan Stockholm och Göteborg. 
De äventyren berättar han om som föredragshållare i bland annat ledarskap och gruppdynamik — och genom Äventyrs-akademin låter han ungdomar på jakt efter spänning byta destruktivitet mot äventyr. I SVT-serien ”Mot alla odds” ledde han personer med funktionsnedsättning på en djungelvandring.

Ute efter bekräftelse
När Oscar Kihlborg, tillsammans med Mikael Reuterswärd, 1990 blev första svenskarna att nå toppen på Mount Everest hade han andra drivkrafter än han har i dag. 
– Då var jag ute efter bekräftelse, hade ett större ego och hade stora projekt. Nu har jag en annan mognad, vill gå utanför min komfortzon och vill inspirera andra.

Vid sidan om alla äventyr vill Oskar Kihlborg också lämna jorden i ett bättre skick, och nu har han samlat skildringar av olika upplevelser på Östersjön i boken ”Skärgården upp och ner” — som är Skärgårdsstiftelsens årsbok.
– Ett av mina första äventyr i Östersjön var dyk i Baggensfjärden. På botten fanns ett vitt mögel, som jag senare fick veta beror på låg syrehalt. Då tänkte jag att fler behöver få se hur det faktiskt ser ut under ytan, säger han.

Rodde över Östersjön
Men något forskningsfartyg specialiserat på Östersjön fanns inte. Så för att väcka uppmärksamhet kring den frågan rodde han 2011 från Stockholm till Åbo. Det tog 13 dygn. 
Han har också stå upp-paddlat från Visby till Stockholm och på vägen samlat in prover av mängden mikroplaster i havet. 
– Jag visste inte vad som var möjligt, men folk har alltid rott över Östersjön, med post och varor. Att vara på väg ut på en sådan roddtur ensam ger en andlig upplevelse. Och att stå på en fyra meter lång stå upp-bräda och inte se land var en fantastisk känsla. Det är viktigt att känna sig liten ibland. 

Varje skildring i ”Skärgården upp och ner” är kopplad till ett miljöproblem: Nedskräpning, mikroplast, fågellivet och fisk, att minska kryssningstrafiken, giftiga bottenfärger. 
– Vi pratar ofta om moder jord, som någon man alltid kan ta för given utan att ge någonting tillbaka. Vi borde istället vårda jorden som en förälskelse. I boken finns det många konkreta förslag på vad man kan göra, men det är inte meningen att vara pekpinnar, utan ska inspirera.

Utöver att sprida engagemang plockar Oskar Kihlborg bland annat skräp själv, ofta från en stå upp-paddelbräda eller en kajak, eller när han dyker. Oftast är det någonstans i Stockholms skärgård, som han hoppas att fler ska upptäcka i och med boken.
– Många hittar inte ut, men magiska äventyr i det lilla kan finnas tio minuter hemifrån. Och inte bara i skärgården utan också i den natur som finns där man bor. Miljöaspekten av resande är också viktig. Jag kommer att hålla mig till tåg i sommar.

Största äventyret — bli pappa
Fler äventyr är att vänta framöver.
– Istället för att ha ett fast jobb vill jag leva och utvecklas och må bra. Och få andra att må bra. Folk verkar leva längre där det är fint att bli gammal och jag kan tänka mig att den bild du har av dig själv som gammal kan påverka hur du mår. Det under-medvetna jobbar med bilder.
Vilket har varit ditt största äventyr?
– Att bli pappa. Det är ett äventyr och utmaning som bara fortsätter.

Oskar Kihlborg

Ålder: 55 år
Bor: Saltsjöbaden
Familj: Flickvän. Två egna barn och två bonusbarn. Mamma.
Gör: Äventyrare, föreläsare, fotograf, miljöaktivist.

Grillar grönsaker och lyssnar på sommarprat

Gör helst i Nacka i sommar: ”Är ute i skärgården på en sup eller i en kajak.”
Bästa tips på besöksmål i Nacka i sommar: ”Erstavik och Hellasgården räcker i många år. Det oplanerade, som man inte vet något om i förväg.”
Läser i sommar: ”Det är många böcker som väntar. Bland annat ’Biohacker’s handbook’ om tre finländare som läst 1 500 rapporter om hur man optimerar sitt psyke och sin kropp.”
Lyssnar på i sommar: "Sommarprat, måsar och sälar. Mina egna andetag när jag dyker.”
Lägger helst på grillen: ”Grönsaker.”
Årets sommarprojekt: ”Jag kanske hänger med Aron Andersson — han sitter i rullstol — upp på Kebnkaises nordtopp. Och en paddling från Landsort till Arholma.”