Saltsjöbaden/Fisksätra Publicerad 16:33, 18 november 2022

• Viktor Rydbergs skola Fisksätra firade barnboksveckan med en flashmob

Klockan kvart i nio igår, torsdag, hände något märkligt på Viktor Rydbergs skola i Fisksätra. Alla elever tassade ut i korridoren med varsin bok — och satte sig för att läsa.

I förra veckan firades barnboksveckan runt om i landet, och firandet kulminerade i torsdags, då det var nationella läsdagen.
Viktor Rydbergs skola Fisksätra valde att uppmärksamma dagen på ett annorlunda sätt: Genom en läsflashmob. Alla elever på skolan bildade på morgonen i ett enda långt ”läståg” — de satt allihop och läste i en lång korridor.
– Läståget är ett sätt att uppmärksamma läsning med en kort tillfällig aktivitet tillsammans. Eleverna tog med sig en valfri bok och smög ut i korridoren för att läsa samtidigt under tio minuter, säger läraren Pernilla Romani.

Samma sak gjordes på skolan förra året, och det är den aktivitet från barnboksveckan som eleverna minns bäst, berättar hon. Det är också något som kan ha positiv inverkan på elevernas läslust, hoppas hon.
– Allt pekar på att läsande förebilder, både skolkamrater och vuxna, kan påverka barn till att bli mer positiva till sin egen läsning, säger Pernilla Romani.

Tidigare i veckan ordnade skolan högläsning, där fyrorna läste Alfons Åberg för ettorna. Barnbokskaraktären fyller 50 år, och var därför temat på årets barnboksvecka.
– Det blev många fina möten mellan äldre och yngre elever. I Gunilla Bergströms böcker om Alfons finns det mycket collage som vi diskuterade under lässtunden då vi vid ett senare tillfälle i veckan ska skapa collage tillsammans.

Brukar ni har mycket gemensamma aktiviteter över årskursgränserna?
– Vi försöker få in det ett par gånger per år då vi ser att det gynnar tryggheten och sammanhållningen på skolan för eleverna och en möjlighet för oss vuxna att lära känna alla elever på skolan. De yngre eleverna tycker det är spännande att besöka de äldre elevernas klassrum och de äldre eleverna får möjlighet att känna sig som bra läsande förebilder.
Varför deltar skolan i barnboksveckan?
– Det skrivs mycket om att unga läser allt mindre, så denna vecka är extra viktig i att uppmärksamma glädjen i att läsa. Läsning är viktigt och kul! 
Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x