Otto från Saltis vill bygga egen skejtpark

Otto Rydbacken Carlsson på en av de platser där han föreslår en ny skejtpark — parkeringen bakom Tippens sporthall.
FOTO: Sara Björkegren
Saltsjöbaden Uppdaterad 15:14 27 augusti 2019

• Har skickat två förslag. • Kommunen: ”Tar tid att behandla.”

Platserna som Otto har föreslagit

• Ena hörnet av grusparkeringen längs Torsvägen och tågspåret (mellan Igelboda-Neglinge)
• Parkeringen bakom återvinningsstationen vid Igelboda
• Gåsparken utmed Stockholmsvägen
• Gräsmattan på vilken tillfälliga simhallen ligger
• Parkeringen bakom Tippens sporthall, Torggatan 10
• Ängen mitt emot Sune Karlssons båtvarv

För snart ett år sedan erbjöd sig 14-årige Otto Rydbacken Carlsson att själv finansiera en ny skateboardpark. Men ännu har inget hänt.
– Politikerna säger att vi barn måste få mer att göra, men sen säger de nej när man föreslår något, säger han.

I oktober 2018 som kontaktade Otto Rydbacken Carlsson kommunen med sitt förslag. Han har saknat en skateboardpark i Saltsjöbaden och erbjöd sig att med hjälp av sponsorer bygga en.
– Men för att den ska kunna byggas behövs det att kommunen upplåter en bit mark, så jag frågade om det skulle vara möjligt. Det finns många olika platser där man kan bygga en skateboardpark och den tar inte så stor plats, säger Otto Rydbacken Carlsson.
– Jag frågade även om kommunen var intresserad av att bidra med någon mindre summa pengar, men om de inte var det så skulle det vara fullt möjligt att bygga en med hjälp av sponsorer, för det räcker med ungefär 50 000 kronor, fortsätter han.

I vintras fick han skriftligt svar från fritidsnämnden om att det då inte gick att bygga en skejtpark i Saltsjöbaden, men att förslaget skulle tas med när kommunen ser över hur området på Saltsjöbadens IP ska se ut när den nya simhallen är på plats.
I juni i år skickade han återigen sitt förslag till kommunen, men han har inte fått något svar.

”Känns ganska hopplöst”
– Det känns ganska hopplöst. De bygger väldigt mycket just nu, padelbanor och agilitypark till exempel. En skejtpark skulle vara mycket enklare och billigare och vi är många skejtare.
– Om vi ska åka till skejtparken i Nacka så tar det väldigt lång tid med tåg, buss och promenad. Och dessutom är den parken inte byggd av någon skejtare så den är inte särskilt bra, fortsätter Otto.

Han är besviken att han ännu inte fått gehör för sitt förslag.
– Politikerna säger att de är oroliga över att barnen i kommunen inte har något att göra. Det blir en dubbelmoral när de sedan inte verkar bry sig när man kommer med förslag.

Att Otto Rydbacken-Carlsson inte har fått svar på sitt senaste förslag beror på att fritidsnämnden har sommaruppehåll, uppger Anders Mebius, Nackas kultur- och fritidsdirektör.
– Han kommer att få återkoppling efter semestertiderna, säger han.
Hur ser ni att upplåta en bit mark till honom, för att han med sponsring eller själv bekostar parken?
– Generellt är kommunen positiva till detta, säger Anders Mebius och fortsätter:
– Förslag som detta är uppskattade men tar tid att arbeta med, och vi försöker hitta långsiktigt bra och hållbara lösningar. Förslaget innebär att det behöver sökas arrende. Så det är inte behandlat ännu.