FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Fredrik, Fritz

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Torsdag
18 juli 2019

Prins Daniel tog god tid på sig att möta familjerna som deltar i En frisk generation i Fisksätra. Filmon Tekle, hälsokoordinator, leder gruppen.

Friskare familjer
fick kungligt besök

Saltsjöbaden/Fisksätra 11:56 | 13 december 2018

En frisk generation i Fisksätra låter barn i årskurs två och deras familjer prova på fysiska aktiviteter och hälsosam mat. I onsdag fick gruppen kungligt besök.

Gruppen i Fisksätra startade i höstas och har träffats tre gånger i veckan för att ha fysiska aktiviteter även äta en måltid. Under ett år lär de sig mer om mat och vikten av vardagsmotion.

En frisk generation har prins Daniel som beskyddare. Därför fick gruppen en extra deltagare på onsdagens möte, när prinsen samtalade med både och barn och föräldrar, liksom kommunföreträdare. Nacka kommun bekostar verksamheten under det här läsåret, tillsammans med Stena fastigheter.

– Det är roligt att träffa de här familjerna. Jag besöker den här typen av verksamheter ganska regelbundet. Kan man på något sätt vara med och uppmuntra till fysisk aktivitet är det viktigt, med tanke på trenderna vi ser, sa prins Daniel vid besöket.

– Här känns det extra bra när det är hela familjer som deltar. Någon hade ont i ryggen i dag, men de flesta är med och är aktiva och det skapar också gemenskap.

Träning, mat och entusiasm

Entusiasmen över prinsens besök var stor i hallen.

– Det är jättekul att springa och i dag var det roligt att träffa prins Daniel, sa barnen Mashaal Khan och Hajra Hajder, elever på Fisksätraskolan.

– Vi har varit med hela hösten, tränat, gjort aktiviteter och ätit tillsammans. Att prins Daniel besökte oss betyder jättemycket, sa Amal Musleh, som deltar tillsammans sin son Labib Alkalaws.

– Man leker och träffar nya kompisar, och jag känner mig trygg här. Jag har börjat äta mer sallad och kött sedan jag började, sa Rafael Teklay.

Konsten att skapa en vana

Gruppen Fisksätra är den nionde som En frisk generation startat sedan 2011.

– Förhoppningen är att familjerna efter det här året ska hitta till någon idrottsförening och bli aktiva där, sa projektledaren Jonas Petros.

Prins Daniel kommenterade också skillnaden mellan att veta vad som är nyttigt och att faktiskt ha en hälsosam livsstil.

– Forskning visar entydigt på hur många hälsoeffekter det har att röra på sig. Det svåra är sen implementeringen, att få människor att ta till sig det vi alla någonstans vet. Det vet man själv, att man kan ha perioder när man kommer ur fas. Ett sånt här år kan nog väcka ett intresse och en lust att röra på och kan nog skapa en ny vana. Det verkar så, på gänget som var med här i dag.