"Barbro gjorde intryck och fick oss att lyssna"

Barbro Bolonassos.
FOTO: Jenny Frejing
Saltsjöbaden/Fisksätra Uppdaterad 13:15 05 augusti 2019

Barbro Bolonassos, under många år chef för Fisksätra bibliotek, har gått bort. Tidigare kollegor till henne skriver i en minnestext om en empatisk människa som var besjälad av idén om folkbibliotekets betydelsefulla roll i samhället.

Bibliotekarie Barbro Bolonassos, Tyresö, har gått bort efter en tids sjukdom, 69 år gammal. Hon sörjs närmast av maken Vassilis, sönerna Alexis och Andreas och bonusdöttrarna Elinn och Galatia med familjer, övrig familj och många vänner.

Barbro växte upp i Söderköping, en stad som hade en särskild plats i hennes hjärta. Hon gick i skola i Norrköping, studerade i Lund och fortsatte sedan på Bibliotekshögskolan i Borås. Där träffade hon Vassilis, senare välkänd musikpresentatör, och fick en ny särskild plats i sitt hjärta för Grekland och huset i Agia Sofia. 

Barbro var besjälad av idén om folkbibliotekets betydelsefulla roll i samhället. I sitt arbete som bibliotekarie i Alby och Saltsjöbaden och som chef för det uppskattade biblioteket i Fisksätra under nästan tjugo år var hennes ledstjärna UNESCO:s folkbiblioteksmanifest. Hon citerade gärna delar ur det. Det sammanfattade allt som man behöver ha som riktmärke för bibliotekets verksamhet och för förhållandet till biblioteksanvändarna. Den övertygelsen gjorde henne orädd i kontakterna med beslutsfattare och övertygande när hon stred för alla de verksamheter som hon drev och stödde. 

Barbro hade stark utstrålning, gjorde intryck och fick oss att lyssna. Hon arbetade ständigt med att stärka känslan av egenmakt till människor hon mötte, särskilt till barn och ungdomar och till dem som av olika anledningar hade sämre förutsättningar. Alla är viktiga och alla ska få följa med! Fisksätra bibliotek blev på ett unikt sätt förankrat i närsamhället. År 2002 utsågs Barbro till Årets Nackabo.

Barbro var fantastiskt stimulerande att ha som kollega, med ständigt nya idéer och ständigt på väg mot nya utmaningar. Och hennes medkänsla och stora intresse för andra människors liv och levnadsöden upplevde man starkt som hennes vän. Humanismen genomsyrade hennes liv och förmågan att se Människan i varje människa gjorde henne enastående. 

Bibliotekssverige har förlorat en färgstark representant och vi en kär vän. Vi saknar henne mycket!

Lena Lundgren och Nick Jones