Saltsjöbaden/Fisksätra Publicerad 14:06, 05 september 2021

• Morgan Carlsson byter Folkets hus mot Folkets hus

Efter fem år och 14 dagar kliver Morgan Carlsson av posten som verksamhetschef för Fisksätra Folkets hus. 
– Det är väldigt, väldigt vemodigt. Fisksätra kommer fortsätta blomma upp, och nu får jag bara titta på. Det är både kul och sjukt frustrerande, säger han.

Morgan Carlsson hade inga planer på att byta jobb, men när han blev erbjuden tjänsten som verksamhetschef för Folkets hus i Hallunda kunde han inte tacka nej. 

– Det kändes som en naturlig utveckling, och för mig blir det en ny utmaning, som ligger i linje med det jag gjort tidigare, säger han till NVP.

Valet att sluta var inte lätt — och förknippat med stor sorg.

– Jag tror det var först när jag, på min sista dag i Fisksätra, skrev ett Facebook--inlägg om att jag ska sluta som det slog mig. Jag hann tänka: ”Vad har jag gjort, ska jag verkligen byta jobb?”

Hur skulle du sammanfatta dina år på Folkets hus? 
– Det har varit otroligt intensivt. Det har hänt mycket, varit mycket glädje och kärlek, men också extrem sorg. Till exempel mordet på Ndella och skjutningar.

– Folkets hus har alltid varit en viktig plats i Fisksätra, men har under de senaste åren kanske blivit ännu viktigare. 

Hur har Fisksätra förändrats under dina år?
– Det har hänt olyckliga och otäcka saker under åren, det ska man inte förringa eller låta bli att jobba med. Men när jag började kändes det som att det fanns mer oro bland Fisksätraborna. Det pratades mer om saker som kunde hända. Nu upplever jag att oron inte finns på samma sätt. Det är några få personer som är inblandade i oroligheter och dem har polisen koll på, det litar man på.

– Man märker också att Fisksätra står inför en omdaning — en ny skola har precis öppnat, det kommer byggas nytt, mycket händer!

Vad kommer du sakna mest? 
– Värmen, engagemanget och drivet som huset, men också hela området, har. Fisksätra har bykänsla och en stark vi-känsla. Där blir Folkets hus en central del. Den är unikt.

Vad tar du med dig till ditt nya jobb?
– Att man gör saker tillsammans. Och att stå på sig om sina visioner och idéer. När vi började prata om till exempel Folk lab (ett koncept för en typ av mötesplats med fokus på digital folkbildning, reds. anm.) var många tveksamma, men jag var övertygad och stod på mig. Nu är alla helt överens, säger Morgan Carlsson och fortsätter: 

– Jag har lärt mig att lita på vi-känslan. Jag har också fått mycket uppfostran av Fisksätra. 

Vad kände du när sista dagen i Fisksätra var över?

– Grym sorg, även om jag är jättespänd på det som komma skall. Det är väldigt, väldigt vemodigt. Fisksätra kommer fortsätta blomma upp, och nu får jag bara titta på. Det är både kul och sjukt frustrerande.


 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x