FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Henrietta, He...

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Torsdag
22 augusti 2019

Fick fyra extra dagar för omval när skola stänger

Fisksätra 07:58 | 28 maj 2019

Föräldrar till barn på Fisksätraskolan bad politiker om mer tid för att göra nya skolval — de fick fyra dagar.
– Vi hade kunnat informera om nedläggningen i höstas, men då hade skolan gått under automatiskt. Då hade ingen valt den, säger kommunalrådet Filip Wiljander, M.

I förra veckan bjöd en grupp som består av föräldrar med barn på Fisksätraskolan, boende och före detta boende i Fisksätra, in representanter från de ledande politiska partierna till ett möte i Fisksätra Folkets hus.

När nedläggningsbeslutet kom, den 13 maj, meddelades föräldrarna att de hade tio dagar på sig att göra ett nytt skolval.
– I Nacka är de styrandes filosofi att främja valfrihet. Men här begränsar man möjligheten för föräldrar med barn i Fisksätraskolan att göra välgrundade val. Det är helt orimligt att föräldrar ska hinna söka information, kanske besöka skolor, på den korta tiden, säger Lamin Sonko.

Bjöd in ledande politiker
Han är en av initiativtagarna till det möte i förra veckan där man bjöd in kommunens ledande politiker.
– Vi ville att politikerna ska få höra hur besluten påverkar de som drabbas av dem, säger Lamin Sonko.

Syftet med mötet var i första hand att försöka få politikerna att förlänga tiden som föräldrarna fått på sig att välja en ny skola. Man hänvisade till nedläggningen av Ringgårdens förskola i Saltsjöbaden. I maj förra året kom beskedet att förskolan skulle läggas ned till sommaren. Elevunderlaget var för lågt, ansåg kommunen. Efter protester från både föräldrar och politiker sköts nedläggningen till årsskiftet. Lamin Sonko hade hoppats på en liknande behandling av Fisksätraskolan.
– Men det besked som gavs på mötet var en besvikelse — en förlängning på fyra dagar. Det är rätt stor skillnad om man jämför med Ringgårdens förskola, säger Lamin Sonko efter mötet.

”Berör många fler elever”
Filip Wiljander, M, kommunalråd i Nacka, säger att kommunen ”slagit knut på sig själva” för att utöka söktiden med fyra dagar. Sista dagen var egentligen i fredags.
– Skolvalet görs i tre omgångar, vi vill att eleverna från Fisksätraskolan ska komma med i omgång två där sista ansökningsdag har förlängts tills på tisdag (läs: i dag, reds. anm). Skjuter vi mer på det blir det svårt för skolorna att planera sin verksamhet: rekrytera lärare och öppna nya lokaler och så vidare. Skolvalet berör ju också många fler elever än de drygt 90 från Fisksätraskolan, säger han.
Det går inte att skjuta på nedläggningen till årsskiftet som man gjorde med Ringgårdens förskola?
– I teorin går det att göra, men det innebär att eleverna får gå längre i en skola som inte håller måttet. Det tycker inte vi att de ska. Att bryta mitt i terminen skulle också innebära att det är ännu svårare att tillgodose allas val.
Varför kom inte beskedet om nedläggningen tidigare?
– Vi hade kunnat informera i höstas, men då hade skolan gått under automatiskt. Då hade ingen valt den. Vi är måna om att det ska finnas en bra skola i Fisksätra och gjorde därför ett sista försök för att se om skolan fick fler sökande. Men istället sökte ännu färre till nästa läsår.