Saltsjöbaden/Fisksätra Publicerad 12:02, 05 februari 2020

• Vill ta reda på hur man reser och gör ett så litet miljöavtryck som möjligt

De åkte på en långresa till Asien — för att komma på hur man ska kunna resa miljövänligare. Slutsatserna ska Nathalie Aspberg och Erik Prawitz samla i en app, som ska hjälpa ressugna med klimatångest.

I början av december påbörjade Nathalie Aspberg, 23 år, från Saltsjöbaden och hennes pojkvän Erik Prawitz, 26 år, sin långa resa genom Asien. De började i Vietnam och har nu tagit sig ned till Filippinerna och kommer därefter att ta sig till Bali. De kommer att vara borta minst tre månader, men det kan bli längre om pengarna räcker.

Strax innan paret reste iväg började de fundera på om det skulle gå att koppla samman resande och miljökompensation. De bestämde sig för att ta reda på hur man kan göra ett så litet miljöavtryck som möjligt när man reser.
– Vi tycker att det är viktigt att världen fortsätter vara global. Fred och förståelse skapas genom personliga möten och då krävs det att vi kan resa. Samtidigt befinner vi oss i en miljökris som egentligen kräver att vi håller oss på marken. Vi vill se om det finns en lösning där det ena inte behöver utesluta det andra, skriver de till NVP.

Det är svårare än vad Nathalie Aspberg och Erik Prawitz kunde tro att miljökompensera bör man reser. Svårast är det att hitta miljövänliga transportalternativ. De har redan insett att de inte kommer kunna kompensera för sina flygresor medan de reser, utan kommer få göra det när de efter att de har kommit hem.

Några av deras miljövänliga restips hittills är: promenera eller använd publika transporter så långt det går, avstå från engångsprodukter när de inte behövs, plocka skräp och ät vegetarisk eller vegansk mat.
– Många i lokalbefolkningen blir tacksamma när de ser att vi plockar skräp, den mesta av nedskräpningen orsakas av turister. Många restaurangägare är nyfikna och frågar varför vi till exempel äter vegansk mat eller att vi tackar nej till sugrör och plastpåsar. När de frågar, så förklarar vi varför för dem, skriver de.

När Nathalie Aspberg och Erik Prawitz kommer hem så har de planer på att ta fram en app för andra som vill ut och resa, utan att få klimatångest.
– Tanken med appen är att göra folk medvetna och ge tips på bland annat klimatsmarta restauranger, hotell och transportmedel.

Häng med på resan

Om du vill följa resan, få tips och interagera med Nathalie och Erik, följ deras Instagramkonto Ekoresan.