FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Finn

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Tisdag
16 oktober 2018

David Lundqvist efter seger i Årets kock.

David Lundqvist
utsedd till årets kock

Saltsjöbaden/Älta 12:05 | 30 september 2018

David Lundqvist, kökschef på Grand hotel Saltsjöbaden och boende i Älta, vann på lördagen tävlingen Årets kock. Det var tredje året han var i final.

Tävlingen, som också kallas SM i professionell matlagning, pågick under fredagen och lördagen. De tävlande gjorde teoriprov, styckade lamm, lagade en förberedd kycklingrätt och en vegetarisk rätt från hemlig råvarukorg. Och så öppnade de pilgrimsmusslor och slog majonnäs.

Vilka moment var du starkast i?

- Jag känner mig väldigt stark i alla moment. Men tävlingen var så lång, 20 timmar. Det var jobbigast. Teoriprovet och råvarukunskapen var svårt, sa David Lundqvist till NVP.

Vad avgjorde tävlingen?

- Att min mat har höga smaker och en enkelhet och att man lätt ser vad man äter.

Hur hamnade du på Grand hotel?

- Jag har jobbat där ett år nu. Jag valde hotellet för att det är ett utvecklingsföretag, och det är utmaning.

På arbetsplatsen Grand hotel var man i helgen givetvis glada åt segern.

- Vi har länge vetat att han har kapaciteten att vinna, det visar inte minst hans två tidigare finalplatser, säger Fredrik Malmstedt, food & beverage manager.

David Lundqvist fick i media också svara på vad som är hans egen favoriträtt:

- En av mina absoluta favoriter är matjessill, brynt smör, svensk färskpotatis, hackat ägg och lök – lägg allt i en stor hög på ett stort fat och ös med det heta brynta smöret vid servering.