FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Signe, Signhild

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Fredag
23 augusti 2019

Så här är det tänkt att Guds hus i Fisksätra ska se ut när det är byggt.

Ärkebiskopen firar
Guds hus jubileum

Saltsjöbaden/Fisksätra 10:05 | 31 januari 2019

Ärkebiskop Antje Jackelén deltar på lördag i firandet av att Guds hus-projektet i Fisksätra nu pågått i tio år.

Det är egentligen 15 år sedan kristna och muslimer i Fisksätra började samarbeta i olika frågor, men det är tio år sedan idén om att bygga en moské intill Fisksätra kyrka föddes, och att låta de två religiösa byggnaderna få en gemensam entré.

Två insamlingar pågår för att finansiera bygget.
– 2015 började vi samla in pengar för att finansiera utbyggnaden av entrén och moskén. Den går inte så fort som vi skulle önska, men den går framåt. Vi försöker knyta till oss sponsorer och partnerskap. 700 000 finns nu i Guds hus-insamlingen och en annan insamling pågår för att finansiera just moskén, säger Nacka församlings kyrkoherde Carl Dahlbäck.

Tidigare har bygget beräknats kosta lite knappt 40 miljoner, men kostnaderna har uppdaterats.
– Vi tror idag att 55 till 60 miljoner kronor är realistiskt.

Vid sidan om det fysiska Guds hus har man samarbetat socialt, bland annat i stödverksamheten Källan och genom religionsdialog.
– Vi har många möten över många gränser, socialt arbete, fredsbön och kultursamarbeten. Sedan tre år har vi kontakter också med den judiska församlingen i Stockholm. Och även de som inte har en religiös tro är välkomna att dela det här integrationsprojektet. Vi vill hela tiden nå fler målgrupper, säger Carl Dahlbäck.

Många religiösa ledare deltar
På lördag firas tioårsjubileet med besök av en rad ledare för olika församlingar: Ärkebiskop Antje Jackelén, kardinal Anders Arborelius, rabbin Ute Steyer och imam Muhammad Muslim Eneborg.

Dessutom deltar prästen Gregor Hohberg, som arbetar med ett liknande projekt i Berlin, kallat House of One, som ska samla en kyrka, en moské och en synagoga i en gemensam byggnad.
– Idén om ett gemensamt hus väcktes ungefär samtidigt av oss och av dem 2008, oberoende av varandra.

Föreläsningar och workshops hålls under lördag eftermiddag och klockan 18 hålls en gemensam fredsbön, följt av mat och mingel. Allt är gratis och öppet för alla intresserade.

När ett Guds hus kan stå klart vågar dock Carl Dahlbäck inte säga.
– Jag är inte den profeten som kan svara på den frågan. Men om en större donator blir intresserad skulle det kunna gå ganska fort. Jag hoppas att det skulle kunna stå klart om fem år.