FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Signe, Signhild

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Fredag
23 augusti 2019

Förra helgen firade det här badglada gänget 20 år av vinterbad. Främre raden från vänster: Pia Hårleman, Linda Gadd, Marie Wickman-Chantereau, Bodil Sjöberg, Annika Brismar, Annika Bränström, Anni Fuhr, Kerstin Kaverud, Annebeth Lindzander och Monica Fors-Engquist. Bakre raden från vänster: Titti Lindh, Barbara Canlon och Nanna Lindstedt.

20 år av kalla lördagsdopp –
”Hoppas bada i minst 20 år till”

Saltsjöbaden/Fisksätra 11:07 | 18 november 2018

Bastu och kalla bad fångade henne när hon var nyinflyttad i Nacka. Nu har Duvnäsbon Barbara Canlons vinterbadargrupp firat 20-årsjubileum.

– Tredje doppet är helt underbart. Då känns det nästan inte kallt alls, och man känner sig alldeles lugn och avslappna efteråt.

Barbara Canlon beskriver en vanlig lördagskväll på kallbadhuset i Saltsjöbaden. I 20 år har timmen mellan klockan 17 och 18 varit helig för gänget på ungefär 15 personer som träffas, bastar och vinterbadar. 

”Väldigt exotiskt”
Traditionen tog sin början när Barbara Canlon var nyinflyttad till Saltsjö-Duvnäs. Hon kände inte så många i området och fick följa med en väninna till Saltsjöbadens friluftsbad och blev biten direkt. 
– För mig, som är amerikan, var det väldigt exotiskt. Jag hade aldrig gjort något liknande men jag tyckte det var helt underbart, minns hon.

Efter det första doppet gick det fort, Barbara Canlon lyckades knipa en ledig lördagstid och bjöd in folk hon kände. 
– Alla tackade ja! Nu är vi cirka 15 stycken och ungefär åtta av oss har varit med sedan starten. 

Sedan dess har gänget badat varje lördag mellan oktober och april.
Barbara Canlon pratar sig varm om bastun och vinterbadens hälsoeffekter – allt från stärkt immunförsvar till avslappning.
– Arja Saijonmaa kallar bastun för den fattiges apotek, och jag håller med, säger hon.

Bubbel och snittar
Förra helgen firades 20 år av kalla bad med bubbel och snittar. Nu hoppas Barbara Canlon på ytterligare 20 år, minst. 
– Vi brukar skoja om att vi måste komma på ett sätt så vi kan få ner rullatorerna till kallbadhuset så vi kan fortsätta bada när vi blir gamla. Men än har vi några år på oss att komma på det.