FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Johannes Döpa...

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Söndag
24 juni 2018

Man döms till 16 års
fängelse för mord

FISKSÄTRA 14:27 | 11 juni 2018

På måndagen dömdes en 35-årig man för att i Fisksätra i augusti 2017 ha mördat sin före detta partner och mamman till deras gemensamma barn. 35-åringen döms till 16 års fängelse.

28 augusti fick polisen larm om att en livlös kvinna hade påträffats i en lägenhet i Fisksätra. Ärendet utreddes till en början inte som mord, utan det var när rättsläkaren efter sin undersökning inte kunde utesluta brott som kvinnans död blev en mordutredning.

Efter någon dryg månad riktades utredningens misstankar mot den 35-årige före detta partnern, som anhölls och häktades i mitten av oktober.

I domen står att rättsläkaren anser att kvinnan har dött av att hon har fått tabletter nerpressade i halsen och att någon därefter har hållit för hennes mun. Av domen framgår också att mannens DNA har påträffats på kvinnans kläder och under hennes naglar.
– Det kan inte vara någon annan än den person som sitter häktad, sade kammaråklagare Frida Rylander i samband med att hon väckte åtal mot 35-åringen i mars i år.

Förutom rättsläkarens utlåtande lyfte åklagaren fram att mannens mobiltelefon har registrerats hos en närliggande mobilmast, att en bil 35-åringen förfogade över fick en parkeringsbot nära kvinnans bostad samma dag som hon ska ha mördats samt på ett stort antal förhör med socialtjänst och kvinnojourer

35-åringen och kvinnan har gemensamma barn och enligt domen ska det ha funnits en konflikt om vårdnaden av barnen. I domen framgår att personer som åklagaren har pratat med säger att kvinnan inte var villig att ge pappan gemensam vårdnad. I en tidigare intervju med NVP har åklagaren bekräftat att kvinnan under perioder har känt sig hotad av sin exman och även har levt i skyddat boende.

35-åringen var den som slog larm och har hela tiden förnekat brott, men tingsrätten går helt på åklagarens linje. 35-åringen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning visar att mannen är frisk och kan dömas till fängelse. Han döms nu för mord till fängelse i 16 år.
– Vi kommer att överklaga, säger Niklas Österberg, 35-åringens advokat, och anser att mannens chanser att få en mer fördelaktig dom i hovrätten som goda.
– I övrigt vill inte min klient att jag uttalar mig i pressen, säger Niklas Österberg

Uppdaterad 2018-06-12 16:49