FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Lena, Ellen

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Söndag
18 augusti 2019

Vittra lägger ner Nackaskola
– 175 barn berörs

Boo 16:40 | 04 december 2018

Skolkoncernen Academedia kommer att lägga ner sin Vittra-skola i Orminge till sommaren. Det meddelade skolan under tisdagen. 175 barn och ett 30-tal anställda berörs.

Anledningen till nedläggningen är att man inte lyckats locka tillräckligt många elever till skolan, som är belägen i lokaler i Orminge centrum. Skolan har förskola och utbildning upp till årskurs nio.

– Vi tog beslutet att lägga ner för en kort tid sedan. Skolan har kämpat med ett litet elevunderlag i flera år och den trenden ser tyvärr inte ut att vända. Till hösten skulle det bara ha gått 18 elever på högstadiet och i genomsnitt 13 elever i klasserna, säger Anneli Wisén, utbildningsdirektör för Vittra.

– Då är det svårt att skapa långsiktighet och tillräckligt bra förutsättningar för utveckling.

Det är lokalerna som varit problemet, enligt Anneli Wisén.

– Vi ligger på tredje våningen i huset och föräldrar i Nacka kan välja mellan många bra skolor. Vi har tittat på andra lokaler genom åren men inte lyckats hitta några.

Familjer och personal överraskades

Enligt en förälder till barn på skolans mellanstadium, som NVP pratat med, kom beskedet som en överraskning för både personal, barn och föräldrar:

– Vi fick veta det per mejl på måndagen. Personalen fick också veta det då. Alla barn, personal och föräldrar som var på skolan på tisdagen grät och alla är väldigt ledsna.

– Vi valde skolan för att de har små klasser och arbetar väldigt bra med eleverna. Vi har varit supernöjda. Men små klasser har väl blivit för dyrt. Man har härdat ut under några år. Vi har förstått att ekonomin har varit tuff.

För de berörda familjerna väntar nu möten med skolan och kommunen under den kommande veckan.

– Vi måste göra ett skolval redan i januari inför hösten och sedan får vi svar på det i april eller maj. Barnen kommer att gå i ovisshet om var de får plats och om de får behålla sina klasskamrater, säger föräldern.

Barn ska erbjudas plats på andra skolor

Academedia driver Vittra-skolor i Sjöstaden och på Södermalm och har fyra Pysslingen-skolor i Nacka. Man ska kunna erbjuda alla elever plats på de skolorna och förskolorna, men kommer också att ha en nära dialog med Nacka kommun.

– Vi förstår att föräldrar vill ha kvar sina barn i närområdet i Nacka och där ska vi erbjuda barn platser. Våra andra skolor har tydliga köregler, så först kommer vi att ta in de som står i kö och efter det ska vi se hur vi kan utnyttja skolorna för att ta emot också de här barnen, säger Anneli Wisén.