Boo Publicerad 07:10, 15 oktober 2020 Uppdaterad 14:39, 15 oktober 2020

• Boo Folkets hus i lågor — för andra gången på tolv år • Rubriceras som grov mordbrand • Verksamheten fortsätter i lånade lokaler

Boo Folkets hus brinner. Larmet kom strax efter klockan 04 – och huset kommer inte gå att rädda.
– Det är en katastrof. Men Boo Folkets hus är mer än ett hus. Det är ett engagemang, och ett andra hem för många i Orminge, säger verksamhetschefen Johan Rådmark till NVP vid brandplatsen.

Boo Folkets hus står i lågor, för andra gången på tolv år. Klockan 04:14 inkom larmet, det var Boo Folkets hus fastighetsansvarige Albin Waerndt som kom först till platsen.

– Jag kom hit för att vi fått ett inbrottslarm. Och då fick jag se stora lågor och ringde och larmade, säger han när NVP träffar honom invid den rökiga brandplatsen.

Han har tårar i ögonen, kramar om vänner och personal som samlats i slänten utanför huset. Han var med när det brann förra gången 2008, och vet vad som väntar.

Hans chef, verksamhetschefen Johan Rådmark, skakar på huvudet:

– Det är en katastrof. Men vi måste jobba vidare. Nu samlar vi personalen i kyrkans lokaler, och måste ringa upp alla som skulle hit i dag. Vi har ju verksamhet från åtta till 23 sex dagar i veckan, och i dag skulle seniorerna komma hit. Visst har man en tår i ögat.

Den del av huset som vetter mot Orminge centrum, där cafét och danslokalerna ligger, var vid 08-tiden i stort sett förstörda. Delen mot Utövägen kom det rök ifrån, men den var inte förstörd på morgonen och gick att komma in i. Så brandmännen kunde plocka ut en hel del viktiga saker: datorer, servrar och bokföring.

Tidigare verksamhetschefen Bosse Ståldal, grundaren av Folkets hus i Orminge, kommer gående med knappen "Folkan Lever" på rockslaget, en knapp som tillverkades efter den förra branden 2008. Han ser nedslagen ut.

– Jag blev livrädd när jag såg att Johan (Rådmark) ringde så tidigt. Jag blev skitskraj. Nu är jag mest arg, för jag minns ju branden 2008 och då var det ju mordbrand, säger han lugnt. Det har varit stökigt i Orminge den senaste tiden.

Fyra brandstationer är på plats under förmiddagen. Man inriktar sig på att släcka utifrån — man vågar inte gå in eftersom taket riskerar att rasa in. Några av brandmännen från Nacka brandstation stannar till och pratar med Bosse Ståldal, de var med också 2008, visar det sig.

Patrik Johansson, operativ chef på Södertörns brandförsvar, berättar att fyra stationer larmades till platsen direkt efter larmet, och sedan utökades det till totalt sju stationer. 

– Huset är byggt i lättbetong med en tillbyggnad med trästomme. Det som eventuellt kan rasa in är taket, men väggarna kommer nog att stå kvar, säger Patrik Johansson.

Finns det någon spridningsrisk?
– Branden är mer under kontroll än tidigare. Det är ingen risk så länge vi har personal på plats.

Polisen rubricerar händelsen som grov mordbrand, grov på grund av närheten till centrumbyggnaden.

– Det började ju med att inbrottslarmet gick, och strax efter det gick brandlarmet. Då finns det anledning för oss att anta att någon med flit har tänt eld på byggnaden, säger Ola Österling på polisens regionledningscentral.

– Nu ska vi förhöra vittnen och skapa förutsättningar för en teknisk undersökning, fortsätter han.

Ola Österling uppger att polisens avspärrningar på platsen kommer att kvarstå i flera dagar.

– Det måste ha gått 48 timmar innan en teknisk undersökning kan genomföras, det måste vara en kall brottsplats, så att polisens brandhundar kan göra sitt jobb. Hundarna kan nosa sig fram till var branden började, genom att de känner av vissa ämnen, som bensin, diesel och tändvätska, säger Ola Österling.

Ingen person kom till skada.

Lite senare på förmiddagen meddelar Boo Folkets hus att nästan all verksamhet kan fortsätta, men i andra lokaler. Kyrkans hus, Boo församling, öppnade upp för Folkets hus redan på morgonkvisten och därifrån har Folkans personal och styrelse ordnat ersättningslokaler. Fritidsgården kommer att vara öppen, men i andra lokaler i Orminge.

Läs mer om hur Folkets hus arbetar vidare med sina verksamheter här.