FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Signe, Signhild

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Fredag
23 augusti 2019

För att uppmärksamma konflikten i Västsahara sprang Lännerstabon Frida Dunger Johnsson Sahara Marathon.

”Snön i Boo – som
sanden i Sahara”

Boo 11:40 | 07 mars 2019

Från snö och slask till sand och hetta. Frida Dunger Johnsson från Lännersta sprang Sahara Marathon, för att uppmärksamma konflikten i Västsahara, och fick mersmak.
– De säger att det är ett av världens tuffaste lopp, och jag ska tillbaka nästa år och hoppas på att få med mig fler. Och då ska jag springa hela sträckan.

Att uppmärksamma viktiga samhällsproblem och sjukdomar eller konflikter genom insamlingar vid idrottsevenemang är inte ovanligt. Senast var det Barncancerfonden som fick genomslag genom insamling när sitski-åkaren Aron Andersson stakade sig igenom Vasaloppet.
– Konflikten i Västsahara och ockupationen av landet behöver lyftas upp. Så det här loppet och att så många hjälparbetare, och även duktiga löpare, var på plats och sprang kan ge effekt, säger Frida Dunger Johnsson, som genom sitt arbete som verksamhetsledare för solidaritetsorganisationen Emmaus Stockholm fick idén om att börja springa igen.
– Jag skulle dit och bekanta mig med våra samarbetsorganisationer och samtidigt var det här loppet. Jag, och de flesta andra utifrån, bodde hemma hos flyktingar i byarna som loppet gick igenom. Det gav oss bra inblick i hur livet är för dem, de som lever i världens kanske mest bortglömda konflikt.

Sahara Marathon avgörs mellan en rad flyktingläger/samhällen i södra Algeriet, i det som är sandöken. Det springs på hårda stigar och nästintill kvicksandsliknande sand, men också på grusväg inne i målorten Smara. Tävlingen arrangeras av det västsahariska idrottsministeriet (som ligger i sydvästra delen av Algeriet) för att vara en tuff tävling för de tuffaste, men också för att uppmärksamma den nästan glömda konflikten i den gamla spanska kolonin söder om Marocko som ockuperats av Marocko sedan 1975.
– De är både proffs och amatörer på plats för att springa, och det ska vara ett av de tuffare loppen, på grund av solen och underlaget. Jag sprang halvmaran den här gången, men ska ta mig an 42 kilometer nästa gång. Jag har sprungit en hel del som ung, och när jag bestämde mig för att vara med började jag träna ordentligt.

Hon berättar att hon sprungit på kvällarna i veckorna, och långpass runt halva Boo på helgerna.
– När snön kom tog jag det som en utmaning. Tänkte att snön i Boo kunde vara som sanden i Sahara.

Nu gick det bra att genomföra loppet, även om det utfärdades en varning till löparna att det fanns risk för sandstorm.
– Om det började blåsa storm skulle man stå helt stilla, risken att försvinna i öknen var för stor. Det jobbigaste var underlaget, som skiftade så mycket och solen som sken rakt uppifrån där.

Att Sahara Marathon är tufft kan man se på segrartiden. Förra året kom vinnaren i herrklassen i mål på 2,59, i år på 2,52. Frida Dunger Johnsson kom femma i damklassen på halvmaran på 2,20.
– Det är en utmanande tävling och finns nog med på många maratonlöpares ”bucket list”. Men det viktigaste är att det är ett solidaritetslopp som skapar intresse för Västasahara-frågan, säger Frida Dunger Johnsson.