Pontonbro binder samman
Tollare med naturreservat

Boo Uppdaterad 10:55 22 juli 2019

• Möjiggör promenad till Mårtens holme. • Planer sedan 2011.

Snart är Mårtens holme i Tollare bara en promenad på vattnet bort. Tidigt i höst ska en ny pontonbro till ön invigas. 

Häromveckan påbörjades arbetet med att bygga en pontonbro som ska sammankoppla Mårtens holme, som ingår i Tollare naturreservat, med fastlandet.
Planerna på en bro är inte nya — redan i början av 2011 klubbade kommunfullmäktige i Nacka ett exploateringsavtal där bron ingick. Och den har hela tiden varit en del av Tollares utveckling, enligt Fredrik Hammarbäck, presschef på bostadsbolaget Bonava som bekostar brobygget.

Ska klara tryck från is
– Vi vet att tillgång till natur och vatten inte bara efterfrågas av våra kunder, utan också är viktiga faktorer för att människor ska kunna leva hälsosamma och lyckliga liv i sitt grannskap. Därför är vi glada att genom flytbron göra naturreservatet på Mårtens holme tillgängligt för människor i området, säger han.

Bron över till holmen, som kommer att bli ungefär 100 meter lång, behöver klara tryck från is och får av miljöskäl inte förankras i botten. Valet föll därför på en pontonbro. 
Det visade sig sedan att det endast fanns en leverantör i Sverige (Alfabryggan AB) som kunde uppfylla de krav som ställdes på konstruktionen. Bygget har därför dragit ut på tiden — planen var till en början att bron skulle stå klar förra sommaren. 
– Nu ser vi fram emot invigning i början av hösten, säger Fredrik Hammarbäck.