Boo Publicerad 12:45, 07 februari 2023

• Samma byggare och ägare av Myrsjö simhall • S kritiska mot avsaknaden av jämförelser: ”Oansvarigt”

Igår beslutade kommunstyrelsen att företaget Hem Tag Fastigheter får bygga, äga och driva Myrsjö simhall, med kommunens som trogen hyresgäst i 33 år.
Den sammanlagda hyran blir 790 miljoner — och S menar att det är oansvarigt att ta beslut utan ordentliga ekonomiska jämförelser. Men Mats Gerdau, M, oroas inte.
– Det blir en attraktiv mötesplats, utan att kommunen behöver stå för byggkostnader eller risktagande, säger han.

Hösten 2025 planeras den nya simhallen i Myrsjö, som diskuterats sedan kommunsammanslagningen 1971, stå färdig, invid rackethallen och fotbollsplanen.
Det som inte gick att genomföra vid bygget av Näckenbadet, att få en utomstående part att bygga, äga och driva, har nu gått i lås vid Myrsjö.

HemTag Fastigheter AB åtar sig att bygga och driva simhallen, med kommunen som hyresgäst i 33 år, med möjlighet till förlängning med fem år i taget. Årskostnaden för kommunen uppgår till cirka 24 miljoner årligen — omkring 790 miljoner sammanlagt. Det kan jämföras med cirka 25 miljoner kronor per år i hyra för Näckenbadet.

– Det här är ett fantastiskt förslag i en fråga som hängt med länge. Det är en styrka att kunna presentera simhallar i tre kommundelar, säger Karin Teljstedt, KD, ny ordförande i fritidsnämnden.

Simhallen kommer att kunna ta emot 200 000 besök per år och ska ha aktiviteter för medborgare i alla åldrar, från babysim via simträning till seniorverksamhet. Detta ska bedrivas i en motions- och träningsbassäng om 25 meter med åtta tävlingsbanor samt i en multibassäng med höj- och sänkbar botten.

– Jag har inte hunnit prata med simföreningarna i kommunen, men vet att man efterfrågat högre kapacitet för träning. Hallen i Myrsjö ser dessutom ut att bli en mötesplats med många verksamheter, säger Karin Teljstedt.

Vilken simhall tror du blir färdig först, Myrsjö eller Näcken?
– Jag kan bara utgå från projekteringstexterna: Näcken ska vara klart ”sensommaren” 2025 och Myrsjö ”tidig höst” 2025. Det är väl samtidigt?

Oppositionen är dock kritisk till beslutet.
– Vi yrkade avslag då vi hela tiden påtalat behovet av en ekonomisk jämförelse mellan den föreslagna modellen kontra vad det skulle innebära att genomföra detta i kommunal regi. Vi välkomnar en simhall i Myrsjö, men tycker det är oansvarigt att ta beslut som dessa utan ordentliga ekonomiska jämförelser, säger Johanna Kvist, S, oppositionsråd.

Den ekonomiska jämförelse som oppositionen efterfrågat, om vad det skulle kosta att uppföra och driva simhallen i kommunal regi, har inte tidigare visats på kommunstyrelsen.

– På sammanträdet ställde oppositionen frågor om detta, och vi fick viktig information. Men att få det på sittande möte är för sent, menar Johanna Kvist.

Kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau:
– Vi gav information på mötet, men S verkar helt immuna mot fakta och ideologiskt blockerade med skygglappar av att allt ska drivas offentligt.  

Johanna Kvist kontrar:

– Vi tror att både det privata och offentliga ägandet är en del av en bra styrd kommun. Men det är snarare M som ständigt menar och beslutar sig för att det privata är bäst, utan att ha jämförelser och underlag på detta. Att sedan prata om andras ideologiska skygglappar är magstarkt.

Nytt hållbart koncept

Simhallen ska, enligt planen, byggas i ett nytt hållbart koncept som ska ge ökad livslängd för byggnaden med mindre användning av betong till förmån för trä.  Byggnaden kommer också att generera ett väsentligt lägre koldioxidavtryck jämfört med "traditionellt uppförda byggnader", uppger kommunen.

I hallen planeras att finnas:

• 25-meters bassäng med åtta banor

• Mindre multibassäng med höj- och sänkbar botten

• Två bassänger för lek- och familjebad med mindre rutschkanor och möjlighet att nyttja det ena badet även till simundervisning eller gruppaktivitet.

• Familjebastu

• Studieplatser för skolungdom/föreningsaktiva ungdomar

• Gym och gruppträningssal i anläggningen och utegym öppet för alla


 
Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x