Koltrastfamilj byggde bo i hjälm

Först ett blått ägg – och snart därefter fem små nykläckta ungar i hjälmen.
FOTO: Barbro Liljenström
Boo Uppdaterad 11:00 12 juni 2019

• Fick fem ungar • ”Dottern skrek då hon upptäckte en nykläckt liten rosa”

Plötsligt hade cykelhjälmen fyllts av kvistar. Några veckor senare har fem nykläckta koltrastungar lämnat sitt ovanliga bo.

En kväll i maj hängde Barbro Liljenströms 15-åriga dotter Elina upp sin cykelhjälm utanför vid bostaden i Björknäs. När hon nästa morgon skulle cykla till skolan, hann hon precis reagera på att det stack ut en massa kvistar ur den, innan hon satte den på sig.

– Jag kollade runt och frågade folk vad vi skulle göra, fick tips om att vi skulle plocka bort boet, att det gick bra så länge det inte fanns ägg. Men jag hann inte! Det gick ett par dagar, vi såg inte till honan så vi trodde hon övergett sitt val av bostad. Så nästa dag kom min dotter hem, kikade ner i hjälmen och där låg ett blått litet ägg, berättar Barbro Liljenström, som har lånat ut sin egen cykelhjälm till Elina i två veckors tid vid det här laget.

Det enda ägget blev snart fem stycken.

– Dottern skrek lika upphetsat då hon upptäckte en nykläckt liten rosa bland äggen. Sedan har det varit ett matande, fram och tillbaka, ibland har jag nästan krockat med mamman då hon flugit med mat, säger Barbro Liljenström.

Hungriga ungar.

 

I dag, onsdag, lämnade de sista två fullfjädrade koltrastungarna sitt ovanliga bo.

– Tilläggas kan att Elina utbrast nyss, när hon tittade ner i hjälmen: "Jag kommer aldrig mer att använda DEN hjälmen!", säger Barbro Liljenström.

  • Hanna Bäckman