Boo Publicerad 15:36, 16 oktober 2020

• Redan igår eftermiddag var fritidsgården öppen efter branden • "Folkan lever" används igen

Folkan lever. Nu är det gamla slagordet åter aktuellt. Arbetet med att bygga upp verksamheten igen startade snabbt — faktiskt medan branden fortfarande pågick.

– Vi var ledsna och dämpade i går. Nu är vi taggade, säger verksamhetschefen Johan Rådmark dagen efter branden — i nya lånade lokaler vid Röda torget i Orminge.

Redan på torsdagseftermiddagen, medan släckningsarbetet ännu pågick, meddelade Boo Folkets hus att nästan all verksamhet kunde fortsätta, men i andra lokaler. Kyrkans hus, Boo församling, öppnade för Folkets hus ännu tidigare — på morgonkvisten samma dag som branden — och därifrån har Folkans personal och styrelse ordnat ersättningslokaler. Fritidsgården inledde de två första kvällarna i Kyrkans hus, men kunde sedan flytta till gamla Videorullens lokaler mellan centrumhuset och Ormingehus (gamla Boo sjukhus).

– Det ringer hela tiden folk som vill skänka möbler och annat. Så vi kan köra vidare, inte som vanligt, men ändå, säger Johan Rådmark, som tillsammans med sina medarbetare använde lokalerna som tillfälligt kontor.

– ”Folkan lever” är en slogan vi använt förr och nu dragit igång på nytt. Det finns en styrka här och många vill hjälpa till. Men jag märkte att ungdomarna på fritids var nedstämda första kvällen i kyrkans lokaler och vi la ner mycket kraft på att informera ungdomarna om vad vi vet och vad som är sant, för att slippa rykten, fortsätter han.

Men det är massor som gått förlorat. Saker och lokaler, men också tre helt nya musikstudior, som Folkets hus investerat 800 000 kronor i det senaste halvåret. Studior som räddat den näst intill anrika musikföreningen Ormen.
Nacka Dans & Teater, som är en del av Folkets hus, jobbade febrilt för att kunna fortsätta sin verksamhet. Och redan första kvällen var verksamheten igång. Med över 200 elever på 20 olika kurser var det snabba ryck som gällde.

– Vi fick låna lokaler, bland annat Handelsbankens gamla lokaler. Nu letar vi efter ytterligare lokaler här i Orminge. Men ingenting ska behöva ställas in, säger Peter Parkrud, kulturskolechef.
Det råder inget tvivel om att alla jobbar för att det nedbrunna huset ska byggas upp igen. Men under tiden skissas det på att ha ersättningslokaler i delar av parkeringshuset.
– Där finns tak, och ligger perfekt. Det är en vild idé, och det borde gå att bygga modulväggar, säger Johan Rådmark.