Boo Publicerad 13:02, 22 januari 2023

• Boo gårds skolas fyror har fått tolka Munchs ”Skriet” • ”Får chansen att uttrycka den känsla man har för stunden”

Aldrig har det skrikits så mycket på biblioteket. Just nu visas otaliga versioner av Edvard Munchs ”Skriet” på Orminge bibliotek, skapade av Boo gårds skolas fjärdeklassare.

Oljepasteller, keramikfigurer, broderier, mikronoveller och en stor vikvägg — eleverna i årskurs fyra på Boo gårds skola har fått tolka den världsberömda målningen ”Skriet” på en uppsjö olika sätt.

Skapelserna har kommit till genom att skolan har ämnesintegrerat bild, textilslöjd och svenska, berättar bildläraren Mikaela Kjellgren.

– Det gör vi för att kunna befästa kunskaperna utifrån ett djupare och bredare perspektiv. Samtidigt får eleverna öva på förmågan att uttrycka och kommunicera ett budskap, enligt vad som står i läroplanen, säger hon.

Eleverna har bland annat fått fundera över frågor som ”Varför skriker min Skriet-figur?” och ”Vad har hänt innan och vad händer sen?”. Det har resulterat i bland annat en figur som skriker för att den lyft av sitt eget huvud och en banan som är rädd för en skalande hand.

”Skriet” har även tolkats i diverse textila material. Foto: Privat

Den stora vikväggen har eleverna målat tillsammans.

– Där kan man sticka ut sitt eget huvud och göra olika ansiktsuttryck, kanske även med tillhörande valfritt eget ljud. Man får chansen att uttrycka den känsla man har för stunden. Vi måste alla kunna sätta ord på olika känslor, träna på att förstå hur och vad bilder kommunicerar förmedlar för budskap och inte minst vad konstnären Edvard Munch har betytt för konsthistorien, säger Mikaela Kjellgren.

Utställningen på Orminge bibliotek pågår fram till den 30 januari.

Hanna Bäckman

 
Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x