Boo Publicerad 10:31, 03 februari 2020 Uppdaterad 15:54, 06 februari 2020

• Mannen i 65-årsåldern berättar om när ungdomar tände eld på hans hår • "En traumatisk händelse för mig"

NVP.se berättade under måndagsmorgonen om gårdagens händelse ombord på en Värmdöbuss, då håret på en man i 65-årsåldern började brinna sedan några passagerare bakom honom hållit på med eld.

Nu berättar mannen, som är journalist och bor i Gustavsberg, själv om händelsen för NVP:

– Jag är fortfarande skakad av detta. När man läser polisrapportens formuleringar, ser det inte mycket ut för världen. Aftonbladet skrev "eldattack", och det är en drastisk formulering, men jag tycker att det känns som en riktig beskrivning.

Det var strax efter klockan 14 på söndagseftermiddagen, ombord på en Värmdöbuss på väg in till Slussen, som mannen kände att något inte stämde.

– Jag skulle åka in till stan och det satt ett gäng killar bakom mig, längst bak i bussen. Jag kände att det var något konstigt med håret och förde handen mot huvudet. Det kändes varmt och så upptäckte jag eldslågorna. Jag slog med handen mot huvudet och släckte elden. Andra passagerare kände snabbt brandlukten och skyndade sig fram för att larma bussföraren, säger mannen.

– Jag vände mig om och frågade vad killarna höll på med. De bara ryckte på axlarna och satt som frågetecken, tillägger han.

Bussen svängde av från motorvägen och stannade på Ormingeavfarten. Passagerarna fick byta buss, och i samband med det försvann de misstänkta förövarna. 

Mannen beskriver dem som tre till fyra stycken, i 13-16-årsåldern. En polisutredning pågår, där granskning av övervakningsfilmen från bussen ingår. Fallet har fått en hel del uppmärksamhet, bland annat i sociala medier.

– Det har varit en mängd starka reaktioner, folk reagerar väldigt upprört. Det märks att folk är engagerade i trygghetsfrågor, konstaterar mannen.

Han fick inga fysiska skador vid händelsen, men blev illa berörd.

– Det var en traumatisk händelse för mig, säger han.

Ärendet är rubricerat som försök till grov misshandel, uppger Värmdös kommunpolis Magnus Mohlin, som säger att han aldrig har hört talas om någon liknande händelse.

– Vi ska begära ut övervakningsfilmen från bussen. Men det brukar vara ganska lång väntetid på det, upp till två månader. Kamerorna sätts främst upp för att skapa trygghet, inte i utredningssyfte för polisen.

Hur brukar kvaliteten på filmerna vara?
– Det är olika. Vissa filmer är bra, vissa kameror är ur funktion ... Men en del identiteter får vi fram genom sådana filmer.

Polisen har hört av sig SL för att få ut filmen så snabbt som möjligt. Förhoppningen är att få den inom några veckor, uppger Rikard Torstensson på Nackapolisen.

– Om någon sett eller hört något som kan vara till hjälp för oss, får de gärna höra av sig till polisen på telefonnummer 114 14, säger han.

  • Hanna Bäckman