Boo Publicerad 10:39, 25 mars 2021

• Trots åtgärder — bussar kan inte mötas • Testperiod i ett år

Tollareborna har länge väntat på busstrafik. Efter att vägar breddats är trafikstart i sikte. 

Redan när Tollare planerades var det bestämt att busstrafik skulle trafikera området. Men bussen har dröjt. Vid provkörningar i januari förra året visade det sig att det krävdes åtgärder för att bussar skulle kunna köra på vägarna i området. Vägbredden behövde ökas, särskilt i kurvor där bussar hade svårt att mötas, kantsten behövde flyttas, nya linjer målas och nya skyltar sättas upp. Åtgärderna har utförts, och bekostats, av bostadsbolaget Bonava, som byggt merparten av bostäderna i Tollare.

Det mesta är nu genomfört, men det finns jobb kvar innan busstrafiken kan komma igång. Det visade sig när SL provkörde vecka 11. 
– Man har inte hunnit göra alla de åtgärder som krävs. Vid provkörningen i förra veckan visade det sig att bussar inte kunde mötas på några sträckor, säger Claes Keisu, pressansvarig på SL.
– Vi har breddat delar av Tollarevägen och Hedenströms väg för att bussar lättare ska kunna mötas i kurvorna. Det kvarstår några mindre justeringar, säger Fredrik Hammarbäck, presschef på Bonava.

När vägen breddats har man provisoriskt asfalterat den breddade delen, då man inte kan asfaltera ”på riktigt” när det är kallt ute. 
– Under vecka 15 och 16 ska vägen asfalteras och linjer målas. Vecka 17 ska en ny provkörning göras, säger Jonas Nylander, kommunens projektledare för Tollareområdet.
– Vi anser inte att det är några stora åtgärder kvar, det är inget som påverkar tidsplanen, fortsätter han.

Claes Keisu, pressansvarig på SL, ger, trots att allt arbete inte är utfört, besked om preliminär trafikstart: 
– Under förutsättning att provkörningen vecka 17 går bra kommer vi att starta trafikering vid tidtabellsskiftet i augusti. Då blir det en provperiod under ett år så att vi får testa hur det funkar även under vinterförhållanden.


 
NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Beställ här
x