Bakelse säljs till förmån
för forskning om ALS

Daniel Lindeberg kommer att sälja bakelsen, som har smak av hallon och vanilj, under midsommarveckan.
FOTO: Jenny Frejing (arkiv) och Lindebergs konditori och bageri
Boo Uppdaterad 14:29 13 juni 2019

Nästa vecka är det internationella ALS-dagen. På Lindebergs i Orminge uppmärksammas det med ett bakverk.

ALS

ALS, amyotrofisk lateral skleros, är samlingsnamnet för en grupp neurodegenerativa sjukdomar där nervceller i hjärnan, hjärnstammen och ryggmärgen dör. Cirka 220 personer i Sverige insjuknar i ALS varje år. Det finns i dag inget botemedel mot sjukdomen, som är dödlig.

Källa: Hjärnfonden

Internationella ALS-dagen, den 21 juni, infaller i år på självaste midsommar. För att uppmärksamma sjukdomen, och samla in pengar till forskning, säljer Lindeberg bageri och konditori i Orminge under midsommarveckan en ALS-bakelse.

För cirka ett och halvt år sedan fick Daniel Lindebergs nära vän Martin Hamrin diagnosen ALS.
– Ofta känner man att man inte kan göra något, men jag känner att jag vill göra något för att försöka bidra till forskningen. Jag gör det här för Martin, hans fru och barn och alla som berörs av det som kallas ”djävulens sjukdom”, säger Daniel Lindeberg.

Bakelsen, till vilken Martin Hamrin valt smaker, kommer att säljas för 60 kronor — 40 kronor går oavkortat till Martin Hamrins insamling hos Hjärnfonden.
Daniel Lindebergs initiativ har dessutom spridit sig. Förutom i Orminge kommer ALS-bakelsen säljas på konditorierna K-märkt, som finns på flera platser i Stockholm, och Lundbergs konditori i Gröndal.