22-åring döms för vapengömma på villatomt

Automatvapnet som hittades i en av väskorna. FOTO: POLISEN
Boo Publicerad 12:33, 02 november 2020

• Hade automatvapen och handgranater i förrådet

I ett förråd på villatomten i Boo förvarade han handgranater och automatvapen. Nu har hovrätten dömt den 22-årige mannen till fängelse i två år och sex månader.

I september 2018 stoppades en då 20-årig man av en polispatrull, utanför villan där han bodde med sin pappa. Polisen fattade misstankar om narkotikabrott, varpå mannen medgav att han hade droger hemma. En husrannsakan genomfördes, och polisen hittade cannabis på mannens rum.

En av poliserna lade vid tillfället märke till ett förråd på tomten. När han började ställa frågor till mannen om förrådet blev mannen som en helt ny person, har polisen uppgett i förhör.

”XX reaktion gjorde att förrådet blev ännu mer intressant, liksom det förhållandet att det satt ett nytt hänglås där”, står det i domen från Nacka tingsrätt, som kom tidigare i år.

Polisens bedömning var, enligt domen, att mannen visste att det fanns något i förrådet som man inte ska ha där.

Och mycket riktigt — när poliserna brutit upp låset hittade de två väskor som innehöll både vapen och ammunition. Där låg bland annat en Magnum-revolver med ammunition, två handgranater, ett Kalashnikov-automatvapen med magasin och patroner och en ljuddämpare. I den ena väskan låg även ett par jeans och en handduk med DNA som kommer från 22-åringen eller en nära släkting till honom.

Polisen hittade senare nycklar i 22-åringens rum som passade till hänglåset på förrådet.

Själv sa mannen i förhör att förrådet inte längre var deras, och att han aldrig tidigare sett nycklarna. Varför det fanns byxor och handduk med hans DNA på i väskan visste han inte.

Trots bevisningen blev mannen frikänd av Nacka tingsrätt i februari i år. Tingsrätten ansåg inte att det var ställt utom rimligt tvivel att mannen kände till vad som fanns i väskorna.

Men Svea hovrätt gör en annan bedömning och anser det stärkt att mannen gjort sig skyldig till grovt vapenbrott och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Påföljden blir fängelse i två år och sex månader.

Therese Axensjö, som utrett ärendet hos polisen, är nöjd med utgången.

– Vi tycker att bevisningen i målet var stark och det är bra att hovrätten dömer mannen för de aktuella brotten. Det är allvarligt att en ung man innehar och förvarar skarpa vapen, säger hon i en publicering på polisens hemsida.