Boo Publicerad 09:06, 01 februari 2020

• Middag med föreläsare

För ett år sedan började Sofia Paulsson och hennes vänner bjuda in olika miljö-profiler till soppmiddagar för att diskutera klimatfrågor. Nu flyttar de sin Omställningssoppa till Boo Folkets hus för att sprida kunskapen och engagemanget.

Sofia Paulssons bekantskapskrets började för drygt ett år sedan prata om miljökrisen. 
De var alla bekymrade och ville veta vad man kan göra åt den.
– Man blir rädd när vintern aldrig kommer och körsbärsträden slår ut i blom i januari, säger Sofia Paulsson.

Vännerna, med Sofia och hennes granne Linda Öberg i spetsen, började förutsättningslöst med en soppmiddag där de bjöd in Ingaröbon, ekologen och miljöaktivisten Pella Thiel, som även var med och startade Omställning Värmdö. Det var en perfekt start, tycker Sofia Paulsson. Pella gav dem inspiration både till namnet Omställningssoppa och till att skapa en Facebookgrupp.

De har sedan fortsatt med regelbundna soppmiddagar hemma hos Sofia där de som är intresserade är välkomna. Till varje middag har olika föreläsare bjudits in. 
Föreläsarna hittar de genom sin bekantskapskrets eller genom att kontakta intressanta personer och bjuda in dem.
– Det är otroligt att de vill komma hem till mitt kök, säger Sofia Paulsson.

Bidrag som betalning
Hon har inte tagit betalt för soppan, utan som tack för middagen har deltagarna gett bidrag till den organisation som respektive föreläsare kommer ifrån.

Nu vill initiativtagarna att fler ska få chans att komma och få inspiration och därför flyttar de soppan till Boo Folkets hus i Orminge. Planen är att de ska ha tre träffar på våren och tre på hösten. Först ut är Nackabon, meteorologen och författaren Martin Hedberg, som ska föreläsa den 12 februari. Senare i vår väntar såväl Pella Thiel från Omställningsrörelsen som en representant från nätverket End Ecocide Sweden.

”Inspirerade av Greta”
Även höstens program börjar bli klart, berättar Sofia Paulsson.
– I september kommer Elin Röös, som forskar om mat och klimat, i oktober ska vi bjuda in en massa ideella organisationer, som Extinction Rebellion och Föräldravrålet, och i november hoppas vi på Stockholm Resilience Center, som är en del av Stockholms universitet, säger hon och tillägger:
– Inspirerade av Greta Thunberg, som är så fantastiskt inkluderande, vill vi förmedla att alla är välkomna och alla behövs. Så ta med er alla och kom!

Första soppan i Folkets hus

Omställningssoppa med meteorologen Martin Hedberg äger rum i Boo Folkets hus den 12 februari. 

• Soppa och bröd serveras klockan 18.00 och föreläsningen pågår mellan klockan 18.30 och 19.30. Därefter finns möjlighet till eftersnack för de som vill.  
• Anmälan till föreläsningen görs på omstallningssoppa@boofolketshus.se eller på Facebook, via gruppen Omställningssoppa@boofolketshus, där man först behöver bli medlem.