FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Sara

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Fredag
19 juli 2019

Lill och Carl Grebing är grundare av Cubegreens. I den tidigare fraktcontainern kan de styra klimatet. ”Vi kan ta väder­data från Italien 2009 och återskapa det i Sickla i april 2019”, säger Carl Grebing.

Yteffektiv ­odling
utan mellanhänder

Nacka 14:38 | 23 april 2019

En containerodling som sparar 90 procent vatten, 99 procent yta och vars innandöme exakt kan återskapa klimatet från den berömda italienska basilikasommaren år 2009.
I tider när klimatpåverkan och framtidens livsmedelsförsörjning flitigt debatteras kan en del av lösningen ha flyttat in i Sickla köpkvarter.

Utifrån ser den inte mycket ut för världen, den tidigare fraktcontainer som placerats vid Siroccohuset i Sickla köpkvarter, men innandömet — där upp till 7 000 växtenheter ryms på 30 LED-ljusupplysta kvadratmeter — för tankarna till rymdfarkoster i science fiction-filmer.

En inte helt dum liknelse, visar det sig.
– Det amerikanska bolag som tillverkar de här odlingarna har börjat samarbeta med Nasa. Och faktum är att det skulle gå att placera en sådan här container på Mars, förutsatt att det fanns vatten, el och internetuppkoppling, säger Lill Grebing, som tillsammans med maken Carl Grebing grundat Cubegreens, vars ambition är att göra närodlat till härodlat.
– Den sallad som vi köper i affären har i snitt passerat 20 mellanhänder i sin färd från producenterna i södra Europa fram till oss konsumenter. Här i Sickla är motsvarande siffra noll. Vi förser Paradiset, Urban Deli, Naked Cake och Erssons fisk & deli med grödor som levereras till fots, säger Carl Grebing.

8 000 kvadratmeter mark
För en lekman är siffrorna som Lill och Carl Grebing presenterar genomgående häpnadsväckande. Containern ska exempelvis årligen kunna producera tre-fyra ton sallad, grönsaker och örter, vilket skulle kräva 8 000 kvadratmeter mark vid konventionell odling. Eftersom inget vatten går till spillo kräver odlandet av ett salladshuvud exempelvis 0,4 liter vatten jämfört med de 13 liter som vanligen används.
– Vi kan årligen förse 50 familjer med allt de behöver inom sallad, örter och kål. Så möjligheterna är stora. Vi hoppas kunna hitta fler möjligheter att integrera odlingar i staden på det här sättet framöver som del av handelsplatser, bostadsrättsföreningar, äldreboenden och skolor, säger Lill Grebing.

Kan återskapa 2009-basilika
– Folk brukar fråga mig hur det är att vara bonde. Då brukar jag säga att jag åtminstone inte kan klaga på vädret eftersom jag styr över vädret. Vi kontrollerar temperaturen, luftfuktigheten, koldioxidnivåer, näringen. Basilikakännare brukar tala om 2009 som ett fantastiskt år för basilikan i Italien. Det var lagom mycket nederbörd, lagom mycket solljus, bra luftfuktighet, och basilikan blev riktigt mörkgrön och god. Vi kan ta väder-data från Italien 2009 och återskapa det i Sickla i april 2019. Odla exakt den basilikan, säger Carl Grebing.

I världen finns, enligt Lill och Carl Grebing, drygt 220 odlings-containrar av det här slaget, varav majoriteten står i USA. I Sverige finns två. En i Halmstad och en i Sickla. Att det inte är fler beror på att tekniken fortfarande är ny och relativt dyr. Trots att antalet mellanhänder kraftigt reduceras blir grödorna 20-30 procent dyrare.

”Ett steg mot framtiden”
– Än så länge är tekniken förhållandevis dyr. Arbetet är dessutom personalintensivt till skillnad från jordbruk på friland som använder stora maskiner och traktorer. På sikt ser vi att tekniken kommer att bli billigare och effektiviteten öka, säger Lill Grebing.
– Problemet i dag är ju att transporter kostar så litet. Men miljökostnaden som ett salladshuvud som fraktas från södra Italien till Sverige syns aldrig för privatkonsumenten. Vi vill inte konkurrera med det svenska jordbruket, utan med den globala livsmedelsindustrin, och vi gör det utan att använda gifter, kemikalier, svampmedel eller insektsmedel, säger Carl Grebing.
Är det här framtiden?
– Jag skulle säga att det är ett steg mot framtiden. Jordens befolkning växer medan landytan som används för odling krymper. Vi behöver göra något för att förse alla med mat, säger Carl Grebing och fortsätter: 
– 60-70 procent av grönsakerna som vi äter importeras, och om något allvarligt skulle hända i vårt närområde, krig exempelvis, blir vi beroende av vår inhemska produktion. Så det här är absolut ett steg mot framtiden och en liten del av alla de lösningar som kommer att behövas för att lösa livsmedelsförsörjningen och klimatproblemen.