Nacka Publicerad 12:16, 11 november 2022

• Dags att kora årets vinnare • Rösta på din favorit!

Det är åter dags att utse Årets Nackabo. 520 nomineringar har inkommit och bland de tio finalisterna återfinns bland annat idrottsledare, butikspersonal, krögare, en lärare och en bibliotekarie. 
Den kandidat som får flest röster blir Årets Nackabo 2022. 


Eira Backman 
Aktiv ledare för Jarlabergsseniorernas trivselklubb. En förening som sedan 2007 förgyller tillvaron för områdets äldre med löpande verksamhet av utflykter, tipspromenader och kaffeträffar.

Ligger du bakom all er verksamhet?
– Nej, men jag är inblandad i det mesta. Jag drev på föreningen under pandemin, med att starta utomhusträffar och det senaste året har vi haft hela 52 olika aktiviteter, som promenader, utdelning av julkassar, bussutflykter och musiktillställningar.

Vad är det som driver dig?
– Jag lärde mig av min far hemma i Finland att man ska bilda föreningar för alla möjliga saker. Folk behöver samlas kring saker och här på Jarlaberg kände jag att det fans ett stort behov av en förening och en samlingspunkt för de äldre. Våra utflykter till andra delar av Nacka har vart populära och nyttiga. Jag var tidigare aktiv i Ingarö IF när vi bodde där, så visst är jag en föreningsmänniska.

Marcelo Hidalgo
Sensei och ordförande för Nacka Kyokushin karate. En stark och snäll förebild för tjejer och killar i alla åldrar, som byggt sitt ledarskap på omtanke och kamratskap.

Vad innebär det att vara ”sensei”?
– Det betyder tränare, och det är ju det jag är och har varit i många år. Vår form av karate är militärisk och disciplinerad — inte minst ungdomarna gillar disciplinen på träningarna.
Hur stor del av ditt liv består av karate, och att vara -idrottsledare?
– Jag är i träningslokalen vid Nacka gymnasium tre kväller i veckan, samt söndagar. Jag leder tre pass per kväll. Jag startade klubben i Nacka efter att jag lett självförsvarskurser för busschaufförerna i Björknäs, som Nobina efterfrågade. Det var när de hade kontanthantering och behövde kunna försvara sig. Sen blev det en klubb här. Karate är mitt liv och har varit det i 40 år.

Eva-Lotta Andersson
Engagerad och kunnig lärare på Orminge skola. Alltid med ett stort hjärta och ett engagemang som smittar av sig på elever, föräldrar och kollegor.

Stämmer det, att du alltid har ett gott hjärta?
  Ja, det är svårt att bedöma sig själv. Och när skrivarna inte -fungerar under ett nationellt prov är jag inte så gullig. Men jag är en lärare som många andra, och som gör sitt bästa för eleverna. Och självklart blir man väldigt glad — och nästan chockad — över att få uppmärksamhet för det man gör. 
Du jobbar med en hel del med elever med autism, hur är det? 
– Jag har lärt mig väldigt mycket och det är inspirerande att arbeta i mindre elevgrupper. Det kräver mycket av dig, men det ger mycket också. 


Jonas Cherkani
Fotbollstränare, lärarstudent och förebild som, med lika stor kärlek till fotbollen som till hemorten Fisksätra, blivit en viktig ledare för hundratals barn och ungdomar i området.

Varför tror du att du nominerats till Årets Nackabo?
– Jag antar att det är för att man ser mig dagligen jobba med våra barn i Fisksätra. För knappt två år sedan var vi tre lag i föreningen och nu är vi 18 lag. Den utvecklingen har skett genom tusentals timmar av hårt arbete, svett och tårar. Jag håller i tio aktiviteter i veckan.
Vad skulle det betyda att bli Årets Nackabo?
– Det skulle uppmärksamma Fisksätra på ett positivt sätt, vilket är viktigt. Fisksätra IF är en viktig aktör i området, kanske den -viktigaste just nu då vi fångar upp barnen i en väldigt ung ålder. Det är dags att stärka Fisksätra IF om man verkligen vill satsa på -området.Felicia Arvidsson och Felix Fylking  
Café- och restaurangentreprenörerna, som med stort mod klev in redan 2016 i de då helt nybyggda kvarteren på Kvarnholmen. Skaparna av bland annat Don Felice, Lilla Don och tidigare Café Kvarnholmen.    

Varför öppnade ni matställen på Kvarnholmen?
– Vi hade jobbat i branschen, och var sugna på att testa eget. Då bodde vi i Alphyddan, och såg en annons om en lokal på Kvarn-holmen. Vi åkte dit, och mötte knappt en människa, men läste att det skulle byggas jättemycket bostäder. Så vi tänkte att det -behövdes en härlig mötesplats i området.
Vilken betydelse har ni fått i området?
– Våra restauranger har blivit viktiga mötesplatser. Många grannar träffas hos oss och folk har till och med blivit vänner här. Vi satsar också mycket på matlagningen utifrån vad som efterfrågas, och det är jätteuppskattat. Nyligen fick vi ett meddelande från en tjej som ska flytta till Skåne, som tackade oss för de här åren. ”Kvarnholmen vore inte det samma utan er”, skrev hon. Det var väldigt fint.

Karima Fatah
Kassabiträde på Ica Maxi, som alltid gör mer än plikten kräver och som med en unik känsla för mänskliga möten bidrar till en kultur där kunder från hela Nacka känner sig hemma i Skvaltan. 

Du har jobbat på Ica Maxi i över fem år, varför har du blivit kvar?
– För att jag trivs jättebra. Jag har bra chefer, bra kollegor och bra -kunder. Det är en mycket fin butik, och jag brukade själv handla här innan jag började jobba här. Tidigare jobbade jag på Coop i Forum och så drev jag caféet i Forumbiblioteket, så jag har stammisar därifrån som handlar hos mig på Maxi nu.
På vilket sätt gör du mer än plikten kräver?
– Jag engagerar mig alltid lite extra för kunderna och frågar om de behöver hjälp. Ibland hjälper jag dem att bära varorna ut till bilen. En kund sa en gång att jag lyser som en stjärna.

Johannes Hallin
Engagerad bibliotekarie på Saltsjöbadens bibliotek, som med sin kärlek till litteraturens kraft möter och inspirerar besökare i alla generationer och bidrar till att skapa en levande mötesplats.

Hur är Saltsjöbadens bibliotek som arbetsplats?
– Jättebra, det är liksom dukat bord. Nacka satsar på biblioteken, det finns aktiva personer inom verksamheten och jag har bra kollegor. Och så är medborgarna — föräldrar, lärare, elever — så engagerade. Det är en kul miljö att jobba i. Mest glad blir jag när barn och unga själva börjar prata böcker. 
Varför tror du att ditt arbete uppskattas?
– Jag försöker jobba med bemötande och med att alla ska känna sig välkomna och inkluderade. Jag tänker att alla människor är oförmögna att inte lära sig nytt. Om man bär det med sig blir det enklare att bemöta alla bra. Jag är jätteglad att folk uppskattar det jag gör.

Rafiq Mohammad
Samordnare och projektledare på Nacka kommun som med -kunnande och stort engagemang för barn och ungdomar skapar hopp, drömmar och möjligheter som blir verklighet. 

Vad är det du jobbar med?
– Bland annat med Nackas feriejobb. Det är kul, för jag får bidra till att ungdomar gör något utvecklande på sommaren. De får ta egna initiativ och använda sin fantasi i exempelvis Skolgårdsprojektet, där de förbättrar utemiljön med målningar och lekredskap. Sen finns även jobb inom skola, förskola och äldreomsorg. Det händer att feriearbetare får timanställning på äldreboenden. Jag har även varit verksam i fotbollsföreningar i Nacka sedan 2009 och arbetat ideellt för en organiserad verksamhet för barn och unga.
Varför tror du att ditt jobb uppskattas?
– För att jag är ärlig, rak, behjälplig och väldigt engagerad. Ibland säger jag kanske inte det som ungdomarna vill höra, men jag ger alltid en verklighetstrogen bild. Sen är jag respektfull. Det måste man vara med ungdomar.

Anneli Bodén
Professionell och omtänksam glädjespridare som i nästan 40 år bidragit till att göra Coop i Orminge till en lika självklar som älskad mötesplats. 

Varför tror du att du har blivit nominerad? 
– För att jag tycker om mitt jobb, och jag tror det märks. Och så är jag mig själv — öppen och pratglad. 
Du har jobbat på Coop i 40 år, vad har fått dig att stanna? 
– Jag trivs här! Jag trivs att jobba med människor. Det bästa med jobbet är kundkontakten. Och mina kollegor! Jag började på Konsum i Timrå när jag var 17 år, sen har jag jobbat på Coop sedan dess med undantag för ett avbrott 1986–1990. Jag har aldrig längtat härifrån, många har slitit och dragit i mig genom åren men jag har varit Coop trogen.
Hur ska du fira om du vinner?
– Så långt har jag inte vågat tänka. Jag hade aldrig ens kunnat tänka att jag skulle bli nominerad. Jag får ta den här utmaningen och se vart det leder.

Daniel Rosenfors 
Arbetsledare på Polarna i Nacka som med sitt kunnande och engagemang inspirerar andra, samtidigt som han bidrar till det viktiga trygghetsarbetet i hela kommunen.

I motiveringen står det att du med ditt ”kunnande och engagemang inspirerar andra”, på vilket sätt gör du det?
– Oj, svårt att svara på vad någon annan tycker om mig … Jag föreläser, för både ungdomar och föräldrar, så jag tänker att någon har jag berört. Sen försöker jag göra det lilla extra för Nackaborna, unga som gamla. 
Vad lockade dig med att jobba för Polarna?
– Att vara på fältet och försöka göra skillnad. Att få att jobba med och för barn och unga när de behöver oss är ett privilegium. Vi försöker alltid jobba med det preventivt, det är något jag verkligen tror på. Kan jag hjälpa en medmänniska att välja en bättre riktning så är jag nöjd. Men vi är många som jobbar för att våra barn och ung-domar ska få en bra och trygg uppväxt i Nacka. Vi är ett team, utan dem blir det svårt. Ungdomar som varit hos oss under alla år är de sanna hjältarna!

Så gör du för att rösta

• Rösta här eller mejla din röst till aretsnackabo@nacka.se.
Du kan också rösta manuellt i röstbås i Nacka Forum, Nacka stadshus, Dieselverkstaden, Fisksätra centrum, Orminge centrum, Saltsjöbaden centrum och Älta centrum.

• Röstningen pågår till och med den 27 november 2022.

• Årets Nackabo arrangeras i samarbete mellan Nacka kommun, Nacka Värmdö Posten och Nacka Forum.

• Vinnaren utses i början av december.

  • Jalmar Carlson, Hanna Bäckman, Anna-Karin Blom
  • red@nvp.se


 
Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x