Vattenhål som lever
upp under sommaren

Nacka Uppdaterad 09:36 22 juni 2019

En öl i solen på en uteservering, eller en middag i skymningen med vänner. Utbudet av krogar i vacker skärgårdsmiljö är rikt i Nacka och Värmdö. NVP valde ut en handfull som fick berätta vad som utmärker dem bland sommarens vattenhål.Ribs får jänkarna att vallfärda till Boo

Namn: The Old Smokehouse
Plats: Smedsuddsvägen 1, Boo
Koncept: Restaurang som blandar amerikansk bbq-tradition med svenska smaker, och enligt krögaren Therese Läck gör det med sådan ackuratess att till och med jänkarna vallfärdar till platsen. ”Vi är kända för våra Iberico ribs och besökare från USA, som kan sin barbecue, har uttryckt önskemål att vi ska börja skeppa över våra ribs i flyg till staterna. Sommartid har vi vår boulebana igång nere vid vattnet, med en foodtruck bredvid där vi serverar enklare mat”, säger Therese Läck.

 

Moget blues- och jazzhäng 

Namn: Långa Raden
Plats: Velamsundsvägen 37, Boo
Koncept: Åretruntöppen skärgårdskrog som lever upp under sommaren. Åtskilliga artistuppträdanden står för dörren, bland annat i form av Lasse Lindbom, Papa Dee och Staffan Hellstrand. ”Långa Raden är inget partyställe, utan en plats där man i vacker miljö har en skön kväll till lugn musik i glada vänners lag. Vi är en familjevänlig plats med bistroaktigt kök. Vi har mycket blues och jazz på musikrepertoaren”, säger nya ägaren Therese Kjellertz.

Undangömd tikibar i trädgård Runmarö

Namn: Svängen
Plats: Södersunda, Runmarö
Koncept: Drivs av Maja-Lena Rune och sonen John Rune. Var tidigare en kiosk och sedan ett café innan det blev en krog. Musikunderhållning varje lördag under sommaren. 
”Det här är motsatsen till Sandhamn. Det är för den som vill hitta något undangömt i skärgården. En mötesplats för Runmaröbor. Vi serverar mycket små- och mellanrätter, och när det är varmt står jag och blandar piña coladas i vår tikibar som vi byggt i trädgården. Den har tak av palm och väggar av bambu”, säger John Rune.

Skruvar ihop mojitos med egenodlad mynta

Namn: Motorverkstan
Plats: Djurö Gårds väg 23, Djurhamn
Koncept: Precis som namnet antyder låg här tidigare en gammal motorverkstad, ett arv ägarna av restaurangen vårdat. ”Vi vill behålla varvskänslan samtidigt som vi arbetat mycket för att göra platsen grönare och lummigare. Vi odlar vår egen mynta till mojitobaren och till sensommaren kan gästerna äta våra egenodlade tomater. Vi har en meny med klassiska svenska sommarrätter och serverar allt från mindre rätter till sådana som du verkligen blir mätt av, som nykokt hummer”, säger Lalla Nilsson, en av ägarna.

Skeppsbröd till sjöfarares ära

Namn: Jeppes gästgiveri
Plats: Långvik, Möja
Koncept: I en gammal bondgård ligger Jeppes gästgiveri, namngivet efter Karl-Ivar ”Jeppe” Lindfors som var färgstark Möjabo och stridbar sjöfarare som åtskilliga gånger rundade jordklotet. ”Jeppe” har seglat vidare, men minnet av honom vårdas i prunkande gårdsmiljö. På onsdagar och somliga lördagar spelas levande musik. 
”Vi serverar färskt bröd, sallader, klassiska svenska sommarrätter som lax, dillstuvad potatis och köttbullar samt svenska pizzor som vi kallar skeppsbröd”, säger Per Kristiansson, som driver stället.