Strandrenovering försenades — badsugna bröt sig in

Renoveringen av Sickla strandbad ligger ungefär en månad efter den ursprungliga tidsplanen.
FOTO: Jenny Frejing
Nacka Uppdaterad 10:09 14 juni 2019

• Risk för skador. • Polis fick tillkallas.

Upprustningen av Sickla strandbad har dragit ut på tiden och badet är en byggarbetsplats. Det har dock inte hindrat badsugna Nackabor som tagit sig in bakom avspärrningarna för att ta kunna ta ett dopp — badgästernas iver riskerar både att någon skadar sig och att renoveringen försenas ytterligare. 

Arbetet med att renovera Sickla strandbad drog igång i mars. I arbetet ingår att bland annat tillgänglighetsanpassa badet, rusta upp stranden och bygga ett soldäck i trä.
Enligt ursprungsplanen skulle arbetet var klart i maj, lagom till att badsäsongen började. Men arbetet har tagit längre tid än planerat och är fortfarande inte klart.
– Vi har haft oförutsedda hinder i marken som gjort att arbetet inte kunnat fortlöpa som planerat. Bland annat hittades en ganska stor betongramp i utkanten av badet. Den har vi varit tvungna att bila och kapa bort. Dessutom visade det sig att berget där trädäcket ska vara hade en annan utbredning än beräknat. Vi har därför varit tvungna att göra en annan konstruktion av trädäcket än ursprungsplanen, säger Marika Zetterström, projektledare på enheten för bygg och anläggning.

Nu är arbetet, enligt Marika Zetterström, i slutskedet och renoveringen beräknas vara klar i slutet av juni — en månad senare än ursprungsplanen.

Badsugna strandbesökares iver har dock äventyrat tidsplanen ytterligare. Trots att området är inhägnat och att entreprenören, enligt Marika Zetterström, ”satt upp fler förbudsskyltar än normalt”.  
Under fredagen den 7 juni tog sig ett stort antal personer in på arbetsområdet. Entreprenören som utför arbetet ska ha försökt informerat om att det var förbjudet att vistas på byggarbetsplatsen men fick inget gehör hos badgästerna. Istället ska fler och fler personer ha tagit sig in på området och ronderande väktare sattes in för att förhindra gästerna.
På lördagen förra helgen fick polis kallas till badet för att avhysa runt 70 badgäster som hade tagit sig in på arbetsområdet.
– Det är förbjudet att ta sig in på en byggarbetsplats. Och vi vill inte att någon ska ta sig in på grund av skaderisken. Det räcker ju att det kan finnas några överblivna skruvar eller spikar för att man ska skada sig illa, säger Marika Zetterström.

Marika Zetterström berättar att anläggningen dessutom skadades när badgästerna olovligen ”bröt sig in”:
–  Man använde sig av plankor som man brutit loss från träkonstruktionen för att bända isär staket. Dessutom har betongplintar som vi gjutit sparkats sönder, och måste gjutas på nytt. Vi hoppas att det som hände under den helgen inte försenar arbetet ytterligare.
Hon tillägger:
– Jag förstår att man vill bada när det är varmt. Men under den sista byggtiden hoppas vi att folk kan söka sig till andra bad, säger Marika Zetterström.

Badgången också försenad

Hösten 2016 drog projektet Badgången igång som en del av ”Konsten att skapa stad”. Badgången, som löpa mellan Gillevägen och Sickla strandbad, ska bli en ”inbjudande och spännande entré till badplatsen”. Tre förslag för utformningen togs fram och under våren 2017 fick Nackaborna rösta på sin favorit.

Arbetet var tänkt att starta hösten 2018 och pågå samtidigt som renoveringen av badet men elbolaget Ellevios planer på att eventuellt dra av en kraftkabel i området har försenat arbetet.
– Badgången har satts på paus tills Ellevio har beslutat var kabeln ska gå. I nuläget har vi ingen tidsplan. Vi vet heller inte om Badgången kan byggas i samma utformning som planerat, det beror på vilken typ av anläggning Ellevio beslutar om, säger Marika Zetterström.