FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Joakim, Kim

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Onsdag
20 mars 2019

Ungdomsfestival alltför
populär — fick stängas

Nacka 16:24 | 09 november 2018

Musikfestivalen ”We are Nacka” skulle ha avslutat höstlovet för ungdomar mellan 13 och 18 år i Dieselverkstaden. Men 1 500 personer från hela Stockholm kom till Sickla och det blev så stökigt att festivalen fick ställas in.

Det var fjärde året som musikfestivalen arrangerades, och besöksantalet har ökat och ökat.
– Första året kom det 250 personer, året efter omkring 450 och förra året drygt 600. När det i år kom omkring 1 500 personer fick vi svårt med säkerheten, säger Kathrine Nyhuus på Darra Musik och Dans, som arrangerade festivalen tillsammans med Nackas fritidsgårdar och Folkans fritidsgård.

Besökare från hela länet
Festivalbesökarna kom till stor del från Fisksätra, Orminge och Henriksdal men också från andra delar av Stockholm. Ett tjugotal musikakter, tävlingar och dansshower stod på programmet.

– Vi hade fyra ordningsvakter som skulle sköta säkerheten plus ett 20-tal fritidsledare från Darra och ett 20-tal från fritidsgårdar i Nacka. Vi hade beställt kravallstaket men det var inte tillräckligt långt och det blev ingen bra stämning i kön, säger Kathrine Nyhuus.

Anna Möller, verksamhetschef för Nackas fritidsgårdar, har en liknande bild:
– Det blev rörigt och trängsel i kön utanför och polis, som fanns på plats redan innan arrangemanget öppnade, jobbade hårt för att få ordning, men då det anlände allt fler ungdomar så blev situationen ohållbar.

200 hann släppas in
Festivalen hann släppa in omkring tvåhundra besökare innan polisen och arrangörerna vid halv nio på kvällen meddelade alla ungdomar att festivalen skulle stänga.

Darra Musik och Dans ska nu göra en utvärdering tillsammans med fritidsgårdarna.
– Det verkar finnas så få aktiviteter för unga att många åkte från hela Stockholm för att komma till vårt evenemang. I alla fall den här helgen. Vi kanske måste ordna med något system för föranmälan inför kommande år, säger Kathrine Nyhuus på Darra.

Tråkig avslutning på lov
Anna Möller kan inte bedöma om arrangemangen för tonåringar är för få.
– Däremot är ju målgruppen kanske inte så köpstark att de har möjlighet att köpa dyra konsertbiljetter och det finns inte heller så många alternativa verksamheter för denna målgrupp.

Normalt anordnar Darra Musik och Dans verksamhet i Fisksätra. Allt är gratis.
– Vi har ett väldigt tryck på våra aktiviteter i Fisksätra och vi i möter cirka 700 unga i veckan och på loven ännu fler. Det är tråkigt att ungdomarna nu inte fick avsluta lovet som de hade velat, säger Kathrine Nyhuus.