Nacka Publicerad 11:53, 15 september 2020

• Får långa fängelsestraff

De två män som i tingsrätten friades för mordet på 18-åriga Fisksätra-tjejen Ndella Jack har nu dömts av Svea hovrätt. De får båda långa fängelsestraff, uppger Svea hovrätt i ett pressmeddelande. 

Det var den 28 augusti 2019 som Ndella Jack sköts till döds med automatvapen, när hon befann sig i lägenhet i Råcksta. Det var även nära att hennes make, som också var i lägenheten, träffades.

Drygt en vecka senare, den 8 september, blev en taxi beskjuten med automatvapen i Alphyddan i Nacka. I taxin satt Ndellas make och två andra personer, plus taxichauffören, som skadades av skotten. Dessutom blev en person i en lägenhet intill träffad av en kula.

Tingsrätten tyckte inte att bevisningen räckte för att de två åtalade skulle dömas för skjutningen i Råcksta, men hovrätten gör alltså en annan bedömning. Det är ställt utom rimligt tvivel, menar hovrätten, att männen medverkat till mord och försök till mord, bland annat genom att ordna flyktbil och ha hand om de vapen som använts.

Den ene mannen får 16 års fängelse och den andre får 12 års fängelse. Mannen som får det längsta straffet döms för båda händelserna, både den i Råcksta och den i Alphyddan.

– Det är fråga om ett mål med indirekta bevis, så kallade indicier, säger rättens ordförande hovrättslagmannen Camilla Olsson, i pressmeddelandet.

– Hovrätten gör en samlad bedömning av bevisningen och väger också in att utredningen visar att det finns ett mycket starkt samband mellan händelserna i Råcksta och Nacka då samma automatvapen använts och samma person var måltavla vid båda tillfällena, fortsätter hon.